For aupairs

Hasznos tanácsok au paireknek

Mert nekünk te vagy a fontos!

Hogyan válassz családot

A családválasztás szempontjait már a jelentkezési lap kitöltésekor komolyan kell venned. Alapvetően azt kell eldöntened, hogy hol szeretnél élni, és hogy a tanulás vagy a pénzkereset a fontosabb...

Ha több pénzt szeretnél keresni, érdemes több munkát, „au pair plus”, vagy „mother help” pozíciót választani. Itt több a pénz, de munka és a felelősség is arányosan több lesz.
Ha tanulni szeretnél inkább az egyszerű au pair pozíció a neked való, nagyobb gyerekek, akik, már nem igénylik az állandó felügyeletet, így több időd marad tanulásra, viszont a zsebpénzed is kevesebb lesz.
Azt is el kell döntened, hogy nagy-, vagy kisvárosban, esetleg vidéken szeretnél élni.
Tudom, hogy a jelentkezők nagy része Londont preferálja, de London nagyon drága, utazásra, tömegközlekedésre sokat kell majd költened. Miután nem csak a magyar au pairek szeretnének Londonba menni, hanem a világ minden részéről érkező társaik is, a Londoni családoknál nehezebb lesz az elhelyezésed.
Hidd el nekem, egy vidéki nagy,- vagy kisvárosban is ugyanolyan jó helyed lesz.
Barátságosabbak az emberek és sokkal családiasabb körülmények közé kerülsz. Nagyon sok szép kisváros van London vonzáskörzetében, 30 – 50 perc vonat útra a fővárostól. Így ha vásárolni, bulizni, nézelődni akarsz, gyorsan Londonban lehetsz. A napi ingázók miatt a tömegközlekedés kiváló.

Milyen nyelvtudás szükséges?

A fogadó családok tudják, hogy a célod a nyelvtanulás és, hogy nem lesz tökéletes a nyelvtudásod, de arra képesnek kell lenned, hogy legalább alapfokon kommunikálj velük, a gyerekkel, és, hogy megérts a rád bízott feladatokat...

Ezért kiutazásod előtt gyakorolj, amennyit csak lehet, és ha szükséges végezz el egy néhány hetes, esetleg hónapos nyelvtanfolyamot, hogy egy kicsit felturbózd a tudásod indulás előtt.
Amennyiben szükséged van nyelvtanár, vagy nyelviskola ajánlásra, fordulj hozzánk bizalommal!

Semmiképpen ne vágj neki az útnak üres zsebbel. Annyi pénz mindig legyen nálad, ami elég egy repülőjegyre hazafelé. Legalább (100-200 font). Mindig tartsd magadnál a legfontosabb telefonszámokat és ne csak a telefonodban, mert ha elveszik, vagy lemerül, bajban leszel...

Az lenne az igazi, ha a legfontosabb számokat fejből tudnád, így nem tudod elveszíteni azokat. Vidd magaddal a személyi igazolványodat és az útleveledet is, de csak a személyidet tartsd magadnál (lényegesen kisebb is). Ezzel tudod igazolni magadat szükség esetén, és ha elveszne, az útleveleddel még mindig haza tudsz jönni anélkül, hogy a követségre kelljen menned. Soha ne add oda a személyes irataidat senkinek. Ezt hivatalosan nem is kérheti el tőled senki!

Mit vigyél magaddal

Semmiképpen ne pakold be a teljes gardróbodat. Tudom, lányok esetében nagy a kísértés, de nem valószínű, hogy öt pár tűsarkú cipőre szükséged lesz. Kényelmes, szellős ruhákat vigyél magaddal, olyanokat is, amiket nem sajnálsz, ha tönkre megy. Ügyelj arra, hogy munka közben a házban is mindig tiszta legyél. Anglia minden városa tele van „charity shopokkal” (magyarul turkáló), ahol jó állapotú darabokat kaphatsz, igazán olcsón...

A csomagod méreteire a repülőtársaságok súly, és méret korlátozása miatt is érdemes figyelned. Költséges dolog akár csak fél kilóval is túllépni a megengedett súlyhatárt.
Vigyél magaddal szótárokat és néhány nyelvkönyvet, bár ezekből is igen széles választékot találsz majd kint bármilyen könyvesboltban. Ha számítógépet viszel nincs szükséged úti könyvekre, az interneten mindent hasznos dolgot megtalálsz majd.
Amennyiben elektromos készülékeket viszel (telefontöltő, hajszárító stb…) még itthon szerezz be egy átalakító elosztót, mert anélkül nem tudod majd használni ezeket.
Vigyél magaddal valami apró ajándékot a gyerekeknek, esetleg a családnak. Ez egy szép gesztus, és igazán nem kerül sokba.

Utazás

Az első és legfontosabb a kiutazásoddal kapcsolatosan, hogy a kiutazásodat magadnak kell fizetned. Mi segítünk neked az utazásod megszervezésében, vagy olcsó repülőjegyet találni, de ezeknek te is utána nézhetsz az interneten...

A családok nagy része várja a leendő au pairt a repülőtéren, és mi is ezt a megoldást támogatjuk.
Amennyiben a család nem vár a reptéren, az országon belüli utazási költségeket ők állják.

A legtöbb au pair először a repülőtéren találkozik a vendéglátó családdal. Miután már előzőleg fotókon mindenki látta a másikat, nem lesz nehéz felismerni egymást. A családok táblát készítenek a neveddel, ez alapján könnyen megtalálhatod majd őket. Öltözz kényelmesen a repüléshez, lehetőleg olyan ruhába, ami nem gyűrődik...

Senki nem várja tőled, hogy úgy nézz ki megérkezésedkor, mint egy Vouge modell, de ne felejtsd el, milyen fontos az első benyomás.
A másik fontos dolog az időjárás, amire fel kell készülni. Még ha nyár végén utazol is ki, amikor itthon hét ágra süt a nap és 30 fok van, az időjárás kint várhatóan sokkal hűvösebb, szeles és esős lesz.

Hasznos tanácsok au paireknek

Biztos lehetsz benne, hogy a család, főleg a gyerekek, pontosan olyan izgatottak lesznek mint te. Számukra is új ez a helyzet, főleg ha az első au pairük vagy.
Segíts nekik megismerni téged, tarts a tarsolyodban néhány kérdést (akár az interjú kérdésekből), ami alapján már a haza úton is beszélgethettek. Győzd le a szégyenlősségedet és kommunikálj bátran...

Senki nem várja tőled a tökéletes beszélgetést, nem társalkodónőnek vettek fel. Figyelj a feltett kérdésekre és próbálj meg válaszolni rájuk.
A gyerekek általában nagyon érdeklődők az új családtag iránt. Vigyél magaddal néhány családi fotót, biztos szívesen megnézik, és ez megkönnyíti a beszélgetést is.
Ne kedvetlenítsen el, ha a gyerekek visszafogottabbak az elején. Legyél érdeklődő, kérdezgesd őket a könyveikről, játékaikról, suliról, oviról, hamarosan felengednek majd. Mindegy, hogy mikor és milyen fáradtan érkezel meg, nem tanácsos már az első percben visszavonulni a szobádba.
Megérkezésed után körbevezetnek majd a házban, hogy mindent megismerhess, megkínálnak teával (aki nem ezt teszi, nem is igazi angol) ebéddel vagy vacsorával is. A közös étkezések egyébként is jó alkalmat teremtenek a beszélgetésekre és egymás megismerésére.
Megérkezésed napján nagy valószínűséggel nem várják még el tőled, hogy dolgozz. Azt viszont minden család szívesen veszi, ha segítesz a vacsora vagy az ebéd előkészületekben, vagy az étkezés után segítesz elpakolni a konyhát.
Még ha nagyon fáradt is vagy, ne várj másnapig a kicsomagolással. Ha kipakolod a holmidat és kirakod a személyes tárgyaidat, otthonossá teszed az új szobádat. Reggel felébredés után is jobban érzed majd magad.

Kommunikációs eszközök használata

A vendéglátó család által biztosított szobában ingyenes wifi használatra lesz lehetőség, ezért ha megengedheted magadnak, vigyél magaddal okos telefont, laptopot vagy tábla gépet.
Ezeket az eszközöket Angliában ugyan sokkal olcsóbban megveheted, de arra számíts, hogy a számítógépek operációs rendszere angol nyelvű lesz...

Telepíts a gépedre Skype-ot vagy Vibert, hogy ingyen, vagy olcsó tarifával tudj kapcsolatot tartani a külvilággal.
A telefon percdíj Angliában is igen drága, ezért, egyáltalán nem javasoljuk, hogy mobiltelefonról hívogasd az ismerőseidet, vagy a családtagjaidat és fordítva, mert arra nem lesz elég a heti zsebpénzed. A családok nagy része megengedi, hogy használd a családi számítógépet, vagy a gyerekekét. Átmenetileg ez is megoldás, de jobb, ha saját eszközt használsz.
Még egy jó tanács!
Soha, semmilyen képet ne tölts föl a világhálóra a családról, gyerekekről, a házról az ő tudtuk és engedélyük nélkül. Az emberek nagy része erre nagyon érzékeny, ne kelts fölösleges feszültségeket.

Első nap au pairként

Az első nap fő célja az, hogy minél hamarabb megismerd és megtanuld a napi teendőidet.
A család, főleg az anyuka az első néhány napban mindent részletesen elmond majd neked, figyelj, nagyon és ha szükséges jegyzetelj.
Az első napokban még csak kísérletet se tegyél arra, hogy megváltoztasd a dolgokat a háztartásban, még akkor sem, ha neked hatékonyabb ötleteid vannak...

Az elsőszámú feladatod, hogy mindent úgy végezz és intézz el, ahogyan azt elvárják tőled. Később, ha már megismertek és elégedettek veled, kísérletet tehetsz a dolgok megváltoztatására.
Készíts listát a család telefonszámairól, minden családtag elérhetőségéről sürgős esetekre. Tanuld meg, hogyan működnek a háztartási eszközök.
Mi minden esetben javasoljuk a családnak, hogy készítsenek írott napirendet az új au pair számára, hogy minden teendő világos legyen, és mindig pontosan tudd, mit várnak el tőled.
Természetesen nem az a lényeg, hogy mindig kedden 10-kor porszívózz, de a gyerekekért mindig pontosan kell érkezned, és tudnod kell a különóráik idejét.
Tisztázd, hogy melyik napon kapsz fizetést, és hogy fognak fizetni neked.
Kérj kulcsot a házhoz (bár ezt valószínűleg kérés nélkül is megkapod majd).
Tanuld meg kezelni a riasztót és tanuld meg a kódját.

Au pair napirend

Gyakorlott vendéglátó családok már előre írott napirenddel készülnek az au pairek fogadására. Ez átláthatóbbá teszi a feladatokat, tisztázza az elvárásokat, főleg az első időszakban, amíg minden napi rutinná nem válik...

Mindkét fél közös érdeke, hogy mihamarabb belerázódj a hétköznapokba. Mi minden esetben ösztönözzük új fogadó családjainkat, hogy részletes napirenddel segítsék munkátokat, amihez áttekinthető formátumot is adunk. Természetesen megérkezés után te is kérheted a családot, hogy készítsetek együtt egy ilyet, nyelvgyakorlásnak is kiváló!

Gyerekkel való foglalkozás au pairként

A gyerekek gondozása, a velük való foglalkozás lesz a legfontosabb és egyben a legfelelősségteljesebb feladatod. Mindig, minden helyzetben győződj meg róla, hogy el tudod látni a gyerekekkel kapcsolatos rád bízott feladatokat úgy, hogy te is és ők is biztonságban vannak...

Soha ne vállalj kockázatot! Ha valamiben nem vagy biztos, kérdezd meg a szülőket. A kisgyermekek könnyen bajba keverednek. Ha egy gyerek nincs szem előtt, és nagyon csöndben van, valószínűleg valami rosszban sántikál.

Kultúrális különbségek

Talán az egyik legnehezebben kezelhető dolog az első néhány hétben hozzászokni a kulturális különbségekhez és leküzdeni a honvágyat. Olyan szokásokkal találkozol majd, ami esetleg furcsa és idegen lesz a számodra, és kell egy kis idő, hogy ezeket megszokd. Idővel, ahogy beilleszkedsz a családba, ez az érzés teljesen el fog tűnni, adaptálódsz majd az új környezetedhez...

Természetes az is, hogy az első időben honvágyad van, bár ez általában nem túl erős érzés és nem is tart sokáig. A honvágyat minél hamarabb le kell győznöd! Gondolj arra, hogy ha hagyod, hogy úrrá legyen rajtad ez az érzés, elrontod azokat a napokat, amikor egy ismeretlen világgal ismerkedsz, és ez alatt az idő alatt jól is érezhetnéd magad.
Jót tesz, ha beszélsz valakivel, aki törődik veled (családod, barátaid és mi is ott leszünk).Sokszor már egy beszélgetés is sokat segít. A másik jó módszer, ha elfoglalod magad. Keress nyelviskolát, vedd fel a kapcsolatot a környékbeli au pairekkel, fedezd fel a várost, hidd el, ez mind segíteni fog.

Egyéb pénzkereseti lehetőség

Miután már a napi rutinba beletanultál és mindenki elégedett veled, a szabadidődben kereshetsz magadnak egy kis plusz munkát, amivel pénzt is kereshetsz. A legtöbb helyi boltban vagy önkormányzatban találsz hirdetéseket, de átnézheted az internetes hirdetéseket vagy a helyi lapokat is. A család is tud neked segíteni, ha beajánlanak barátokhoz babysitternek, vagy alkalmanként takarítani, partikon felszolgálni.Egy dolgot mindig tarts szem előtt! A vendéglátó családod az első!...

Csak az ő engedélyükkel vállalhatsz plusz munkát, és csak olyan munkát vállalj, aminek időbeosztását össze tudod egyeztetni az au pair feladataiddal. Tapasztalni fogod, hogy az iskolai szünetek Angliában sokkal hosszabbak, mint nálunk, minden iskolai időszakot (őszi téli, tavaszi időszak) egy egyhetes „half term” (félidő) szünet szakít félbe, amikor a gyerekek otthon lesznek, és neked kell gondoskodni róluk.
Bővebb információt és pontos dátumokat az iskolai szünetekről ezen a linken találsz
https://www.gov.uk/school-term-holiday-dates

Az alábbi ötletek szintén működőképesek, érdemes egy próbát tenni velük:

 • Kutya sétáltatás
 • Részmunkaidős felszolgálás a helyi Pubban
 • Kisebb takarítási munkák vállalása
Au Pair program – Nekem való lehetőség?

Ezzel a teszttel kipróbálhatod, hogy au pair program jó lehetőség - e számodra. Sok sikert!

Aupairfect - Au pair Conversation Meetup

 • Külföldi munka és nyelvtanulás
 • Más kultúrák megismerése
 • Új szemléletmód elsajátítása
 • Függetlenség és biztonság
 • Idegennyelv gyakorlás
 • Nemzetközi felsőfokú tanulmányok
 • Speciális diplomamentő program
 • A jövőd megalapozása
 • Külföldi szakmai gyakorlat

Ismerd meg Meetup csoportunkat!

Érdekel

Aupairfect Intercultural Au pair Program
Angol-Magyar nyelvű babysitter és au pair képzés

Kezdd felkészülten az au pair programot, vegyél részt kétnyelvű au pair tréningünkön!

A képzés főbb moduljai:

 • Angol - Magyar nyelvű állásinterjú tréning
 • Hogyan kezeld: Kulturális sokk, honvágy
 • Beilleszkedés egy idegen kultúrába
 • Kommunikáció a szülőkkel és a gyerekekkel
 • Gyermekgondozási ismeretek
 • Viselkedés menedzsment és fegyelmezés
 • Egészség és biztonság
Érdekel

Summer Au Pair Program

Tanulj nyelveket és keress zsebpénzt summer au pair programunkkal!

Válassz országot most!