For aupairs

GY.I.K. au paireknek

Az au pair szó a francia nyelvből ered, eredeti jelentése egyenlő. Az au pair olyan fiatal, független lány vagy fiú, aki nyelvtanulás miatt külföldön, vendéglátó családoknál családtagként lakik. Segít a házimunkában és a gyerekek ellátásában, amiért szállást, teljes ellátást és zsebpénzt kap. A család segítségével nyelvet tanul, valamint beilleszkedik egy külföldi társadalomba, ismerkedik az ország kultúrájával.

 • 18 év fölötti életkor (felső korhatár nincs az EU-ban), egyedülálló (nem házas)
 • Kedves, szimpatikus személyiség, aki szeret gyerekekkel foglalkozni
 • Alapszintű angol nyelvtudás
 • Gyermek felügyeleti tapasztalat. Ez akár a kisebb testvér, rokon kisgyerek felügyelete is lehet
 • Legalább 3 hónapos kinn tartózkodás vállalása, de 9-12 hónap az ideális időtartam mind a családnak, mind pedig a jelentkezőknek
 • Felelősségteljes viselkedés
 • Segítségnyújtás a családnak a napi rutinban, házimunkában
 • A család kulturális, vallási szokásainak, barátainak elfogadása
 • Részvétel a kiválasztási folyamatban, tréningeken, állásinterjúkon, a szükséges dokumentumok prezentálása (orvosi igazolás, referenciák, erkölcsi bizonyítvány stb.)

Ezt a két fogalmat nagyon sokan összekeverik, sőt sokszor egymás szinonimájaként használják, pedig két szó teljesen különböző tartalmat takar!
A legfőbb különbség talán az, hogy az au pair egy vendéglátó családnál lakik külföldön, leginkább nyelvtanulás céljából. Családtagként segít a háztartásban és a gyerekek körüli munkákban, ezért cserébe szállást, ellátást és zsebpénzt kap. A babysitter eljár egy adott családhoz, többnyire este, vigyáz a gyerekekre egy bizonyos időtartamban, amiért fizetést, óradíjat kap. Egy au pairnek is van babysitter munkája a saját én fogadó családjában, hetente egy-két alkalommal, illetve ez egy nagyon jó kereset kiegészítési lehetőség. Amikor én au pairként dolgoztam, a vendéglátó családom talált nekem plusz babysitter munkát a barátaik gyerkőcei mellett.

Au pairként a fogadó család tagjaként élsz külföldön, ezért szükség esetén a család háziorvosa lát majd el, a család biztosítása rád is érvényes.
Utazásod előtt még itthon kiválthatod az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, bár ezt csak akkor kapod meg, ha itthon fizetsz egészségbiztosítást.
Az egészségbiztosítás azonban nem egyenlő az utasbiztosítással.
Amennyiben speciális kezelés alatt állsz, és tartósan gyógyszert kell szedned (allergia, cukorbetegség, stb.) még az elutazásod előtt gondoskodj a szükséges mennyiségről.
Még az utazásod előtt mindenképpen menj el fogorvoshoz ellenőrzésre. A fogorvosi ellátás nagyon drága Angliában, és nem tartozik a biztosított, ingyenes ellátások közé.

A vezetői engedély és a magabiztos vezetői tapasztalat sokat számít a kiválasztási folyamat során. Sok család keres olyan au pairt, aki iskolába, külön foglalkozásra hozza-viszi az apróságokat.
Vannak családok, ahol az au pair saját célra is használhatja az autót, nyelviskolába, találkozókra, vásárolni mehet vele. Miután a vezetői engedély önmagában még nem biztosíték arra, hogy képes vagy vezetni is, főleg Angliában (baloldali vezetés, körforgalmak) csak akkor vállald ezt a feladatot, ha teljesen biztos vagy magadban. Ha nem vagy gyakorlott vezető, kiérkezésed után érdemes venni néhány gyakorlati órát, amíg megszokod a megváltozott körülmények közötti vezetést. A gépkocsi biztosítást a családnak kell fizetnie. Minden esetben, ha vezetned kell legyél nagyon körültekintő és óvatos. Au pair tréning programunkban erről is sokat olvashatsz majd.

Ez általában három dologtól függ.
Milyen elvárásaid vannak az elhelyezésedet illetően. Minél rugalmasabb vagy, a dolog annál egyszerűbb.
Milyen referenciákkal, képzettséggel, gyakorlattal rendelkezel. Minél vonzóbb a jelentkezési anyagod, a helyzet annál egyszerűbb.
Mikor szeretnél csatlakozni a programhoz. Bár egész évben van kereslet, a legtöbb család januári és szeptemberi kezdéssel keres új au pairt. Az átlagos átfutási idő 2-4 hét.
Már maga a jelentkezési anyag összeállítása, minden dokumentum beszerzése is időbe telik. Ezután kell egy hét a tréninghez, hogy minden részlettel tisztában legyél még indulásod előtt.
Türelem, hidd el, ezen a néhány héten már semmi nem múlik!

Sokan úgy gondolják, hogy az au pair munka nem megfelelő számukra, mert ezzel nem lehet pénzt keresni. Hát ez csak féligazság, mert nézzük csak milyen munkát kaphat egy átlag magyar külföldön, ha csak nem nagyon jó szakember (villanyszerelő, vízvezeték szerelő stb.) és átlagon felüli nyelvtudással rendelkezik, mert ugye az ügyfelet meg kell érteni és kommunikálni kell.
Diplomásként, ha nem egy multi céggel kiküldetésbe mész ki, nem sok esélyed van kvalifikált jól fizető munkát találni. Minden évben több ezer, munkát, jobb lehetőségeket kereső fiatal érkezik Angliába, Európa minden országából, így a munkaadók számos jelentkező közül válogathatnak. Bár a gazdasági helyzet sokkal jobb ott, mint nálunk a gazdasági válság ott is komolyan érintette a vállalkozásokat, ezért sokkal kevesebb új munkaerőre van szükség. Amennyiben mégis sikerül munkát találnod és a minimálbért kapod, átlagosan hetente 190-200 fontot kereshetsz, ami ugye épp csak duplája az au pair zsebpénznek.
A szobára, idegenekkel egy házban lakva, heti minimum 70 fontot számolj, az utazás 20-30 font között van hetente. Mobil költség 5-15 font, függően a tarifáktól, és hogy mennyit telefonálsz, (bár ezt au pairként is fizeted). Ételre kb. 30 fontot költesz hetente, de abban csak mirelit és konzerv étel van. Lássuk, hol is tartunk? Ez eddig 125-145 font között van, és még nem ittál meg egy sört a haverokkal a helyi Pubban. Szóval marad kb. 50 fontod. Teljes állás mellett nem lesz időd nyelvet tanulni, és ha magyarokkal laksz együtt, esélyed sem lesz a nyelvgyakorlásra.
Ezért javasoljuk mindenkinek, aki gyengébb nyelvtudással rendelkezik, de szeretné kipróbálni magát külföldön, hogy kezdjen au pairként, és ha már van tapasztalata, magabiztos nyelvtudása, próbáljon meg tovább lépni.
Au pairként a heti fizetés minimum 75font, heti 25 óra segítségért cserébe. „Mother Helpként heti 40 óráért, heti 100-120 fontot kapsz. A fogadó családok minden esetben állják az étkezésed és külön szobát kapsz, amin nem kell osztoznod senkivel! Nyilván a nyelvtudásod is gyorsabban fejlődik majd, amíg a családdal laksz.

Az első lépés mindig az, hogy először te megpróbálod megoldani a problémádat. A legtöbb esetben csak kommunikációs gond adódik a két fél között, amit viszonylag könnyen meg lehet oldani. Nagyon fontos, hogy ha valami probléma van, azonnal jelezd felénk, hogy tanácsot tudjunk adni. Ne hagyd, hogy elfajuljanak az események, mert esetleg, akkor már nem lehet a problémát könnyen megoldani.
Ha szükségét érzed, szívesen beszélünk a családdal a nevedben, hogy elsimítsuk a dolgot. Hidd el, egyik félnek sem érdeke, hogy újra elölről kezdje a keresgélést.
Amennyiben végképp nem sikerül megoldani a problémát, a garanciális feltételeknek megfelelően másik családot keresünk neked.

A törvények szerint 2 év alatti gyermeket nem hagyhatnak a kizárólagos egyedüli felügyeletedre. Ha bármikor nem érzed magad biztosnak, szólj a szülőknek, beszéljétek meg, és közösen találjatok megoldást. Ha olyan anyuka mellett au pairkedsz, ahol pici baba vagy kisgyerek van a házban, gyorsan megtanulhatod az alapvető teendőket (etetés, pelenkázás, stb.), és ez később még hasznos lehet. Ha egyedül maradsz kicsi gyerekekkel, soha ne téveszd őket szem elől, mindig lásd, mit csinálnak.
Minden esetben mikor egyedül maradsz otthon a gyerekekkel, legyen kéznél a szülők telefonszáma.

Nagyon sok bank közül választhatsz, ahol számlát nyithatsz. A számlanyitásnak különböző feltételei vannak, ami bankonként változik.
Angliában a legtöbb helyen fizethetsz bankkártyával. A lakossági banki szolgáltatások teljesen ingyenesek. A legtöbb család is jobban preferálja a banki utalást, mint hogy készpénzben adja oda a zsebpénzedet. A bankszámlanyitásban is biztosan szívesen segít neked a család.

Az egyik legjobb dolog az au pair programban, hogy nincs szükséged speciális képesítésre, vagy iskolai végzettségre. Egyszerűen csak szeretned kell a gyerekeket, és tudnod kell bánni velük. Szükség van még életvidám, rugalmas, alkalmazkodó, talpraesett személyiségre, kitartásra és arra, hogy mindig minden helyzetben megbízható legyél.
Ha már vigyáztál kisebb gyerekre a családban, vagy barátoknál az gyakorlati tapasztalatnak számít és feltüntetheted a jelentkezési lapodon.
Tréning programunkkal komoly felkészítést kapsz arra vonatkozóan, hogy hogyan álld meg a helyedet egy másik országban, egy idegen család tagjaként.
Amennyiben tanító vagy óvó néni vagy, annak tanulsz, vagy komoly tapasztalatod van kis gyerekekkel ugrásszerűen megnő az esélyed egy kiemelkedően jó pozíció megtalálásához. Erről többet is olvashatsz majd az oldalon vezetett „Once upon a time” blogomban!

Igen lehetnek, de sajnos sokkal kevesebb fiú au pairt keresnek mint lányt, így az elhelyezési folyamat is hosszabb ideig tart, mint a lányok esetében. Arra kérünk, legyél türelmes, mi mindent megteszünk, hogy családot találjunk neked.

Párok esetében kicsit hosszabb a közvetítési idő, kevesebb család keres párokat. A közvetítési idő ebben az esetben 4-12 hét is lehet. A jelentkezési lapokat előre el kell készíteni, hogy amint párt kereső család jelentkezik, azonnal tudjuk küldeni az anyagot, mielőtt mások lecsapnának a lehetőségre.
Ebben a pozícióban az elvégzendő házimunka mennyisége és fajtája lényegesen több és más jellegű, mint az au pairek esetében. A lányok főleg a házimunkát végzik takarítás, mosás, vasalás sokszor az egész családnak, a fiúk a házkörüli munkákért felelősek, pl. autó(k) takarítása, kertészkedés, házi állatok gondozása stb. Ezeket a tevékenységeket még a kiutazás előtt javasolt egyeztetni. Sok esetben nagy háztartásokhoz, birtokok kezeléséhez keresnek au pair párokat. A gyerekekkel kapcsolatos teendők az au pair párok esetén közös megegyezés részét képzik. A kisgyermekes családoknál a gyerekek ellátása, szállítása, szintén az au pair párok (főleg a lányok) feladata, de a fiúk is besegíthetnek.

Tévhit az, hogy idősebb korban már nem lehet valaki au pair. Természetesen, ebben az esetben is szükséges, hogy legalább erős alapszintű angol nyelvtudásod legyen. Sok család kifejezetten örül az idősebb, tapasztaltabb au pairnek. Fontos azonban, hogy rugalmas és alkalmazkodó képes legyél, és mindent tegyél meg az angol nyelvtudásod fejlesztéséért.

Egész évben várjuk jelentkezésedet, fogadó családjaink folyamatosan keresnek megbízható, kedves au paireket.
Talán sokan nem tudjátok, de au pair munkát nem csak szeptembertől lehet találni, bár az igaz, hogy a legtöbb család az iskola év megkezdésekor keres au pairt.
Sok családnak van szüksége au pairre januártól, mert a lányok, fiúk egy része karácsonykor haza utazik és már nem tér vissza az au pair programba. Ez az időszak azoknak a fiataloknak a legmegfelelőbb, akik főiskolai tanulmányokat folytatnak és szeretnének egy félévet vagy egy évet kihagyni, felfüggesztve tanulmányaikat, hogy nyelvet tanulhassanak.
Tavasz végén, nyár elején indul a nyári au pairek keresése. A nyári au pairek általában az iskolai év végétől a nyári szünet végéig segítenek a családoknak. Ezt a lehetőséget én azoknak a fiataloknak ajánlom, akik már jobban kommunikálnak idegen nyelven, és szeretnék egy kicsit a tudásukat felfrissíteni vagy szinten tartani. A hátránya a nyári au pairkedésnek az, hogy viszonylag rövid időt lehet külföldön tölteni, és nyáron a nyelviskolák zárva vannak. Így vagy csak magántanárral tudsz tanulni, ami egyébként nagyon hasznos és intenzív módja a nyelvtanulásnak, vagy teljesen kihagyod a nyelviskolát.
Amennyiben szeretnéd au pairként kipróbálni magad és egy idegen országban, anyanyelvi környezetben fejleszteni nyelvtudásodat, bátran jelentkezz, és mi egész évben tudunk segíteni, hogy megfelelő családot találjunk neked és felkészítsünk az au pair munkára.

Au Pair program – Nekem való lehetőség?

Ezzel a teszttel kipróbálhatod, hogy au pair program jó lehetőség - e számodra. Sok sikert!

Aupairfect - Au pair Conversation Meetup

 • Külföldi munka és nyelvtanulás
 • Más kultúrák megismerése
 • Új szemléletmód elsajátítása
 • Függetlenség és biztonság
 • Idegennyelv gyakorlás
 • Nemzetközi felsőfokú tanulmányok
 • Speciális diplomamentő program
 • A jövőd megalapozása
 • Külföldi szakmai gyakorlat

Ismerd meg Meetup csoportunkat!

Érdekel

Aupairfect Intercultural Au pair Program
Angol-Magyar nyelvű babysitter és au pair képzés

Kezdd felkészülten az au pair programot, vegyél részt kétnyelvű au pair tréningünkön!

A képzés főbb moduljai:

 • Angol - Magyar nyelvű állásinterjú tréning
 • Hogyan kezeld: Kulturális sokk, honvágy
 • Beilleszkedés egy idegen kultúrába
 • Kommunikáció a szülőkkel és a gyerekekkel
 • Gyermekgondozási ismeretek
 • Viselkedés menedzsment és fegyelmezés
 • Egészség és biztonság
Érdekel

Summer Au Pair Program

Tanulj nyelveket és keress zsebpénzt summer au pair programunkkal!

Válassz országot most!