For aupairs

Aupairfect blog

Ahol Szentestén a rénszarvasoknak is terítenek

Ahol Szentestén a rénszarvasoknak is terítenek - Angol karácsony egy au pair szemével

Miben más a karácsony Angliában, mint itthon, tapasztalatod szerint?
Angliában a karácsony gyakorlatilag már Halloween után elkezdődik, és ez leginkább a fogyasztói társadalomnak köszönhető. November elejére már minden ház előtere, áruház kirakata és eladótere megkapja a megfelelő díszítést: az utcák fénybe borulnak, a kertvárosi részeken csillogó színes fényfüzérekkel látják el a fákat, bokrokat! A bejárati ajtókat fenyőgallyakkal, dióval, mogyoróval, arany, ezüst és piros díszekkel, szalagokkal dekorálják. December elejétől karácsonyi fesztiválokat tartanak, amikor az üzletek a normál nyitva- tartáson túl is várják vásárlóikat. Az üzletek ilyenkor nemcsak speciális karácsonyi ajánlatokkal, kedvezményekkel, hanem süteményekkel, italokkal és apróbb ajándékokkal is kedveskednek az üzletbe látogatóknak. A lakás dekorációját nálunk profi dekoratőr cég végezte, ahogy a heti virágdekorációt is ők hozták.

A karácsony AngliábanHogyan készülnek az angol gyerekek a karácsonyra?

A gyerekek leginkább a lakás dekorációjában, az ajándéklista összeállításában és a karácsonyi képeslapok megírásában segítenek. Nagyon kedves karácsonyi előkészület még az iskolák által szervezett Christmas Carol rendezvény, amire a szülőket, testvéreket is meghívják. Az iskolák ének- és zenekara ilyenkor a helyi templomban Christmas Carolt (karácsonyi ének) énekel.

Meddig él az angol gyerekekben a Mikulás-legenda?

Miután a kicsik úton - útfélen Santa Clausokat látnak az utcán és az üzletekben, már nagyon hamar rájönnek, hogy bizony a Christmas Father csak egy kedves legenda. Ettől függetlenül azonban sokáig hisznek benne, és izgatottan várják az Északi sarkról rénszarvas-szánon érkező Santát, aki a kéményen leereszkedve ajándékkal tömi meg a kandallópárkányra, ablakkilincsre, akasztott piros zoknikat. A családoknál ahol én dolgoztam, már nagyobbak voltak a gyerekek, így mindegyikük tudta már az „igazságot” a Mikulásról. Ettől függetlenül nagyon bájos volt, ahogy még a 18 éves Matt is ragaszkodott ehhez a kedves illúzióhoz. Angliában természetesen nem a december 5-én éjjel érkező, Szent Miklós püspök legendáján alapuló Mikulást ismerik. Az angol Christmas Father december 24-én éjjel látogatott el a mi házunkba is, ezért a gyerekek lefekvés előtt a kandallóra, az ablak és ajtó kilincsekre függesztették a hosszú, piros-csíkos gyapjúzoknikat. Kistányéron süteményt, pohárban tejet tettek ki a Santának, rénszarvasainak pedig sárgarépát és vizet.

Meddig él az angol gyerekekben a Mikulás-legenda?

Miben vetted ki részed a karácsonyi készülődésben?

A kinn töltött karácsony eseménydúsan zajlott, nagyon sokat dolgoztunk az ünnepi ebéd elkészítésével és a vendégvárási előkészületekkel. A karácsonyi készülődésnek csak egy-egy mozzanatába vontak be a szülők. Az ajándékok egy részét például az én lakásomban dugták el, mert ott biztos volt, hogy nem kutatnak majd a gyerekek. A Christmas puddingot is megkevertem, mert azt a család minden tagjának meg kell kevernie! A hagyomány szerint a Karácsonyi Puding tésztáját mindig keletiről nyugati irányba keverték a három napkeleti bölcs tiszteletére, akik meglátogatták a kis Jézust a jászolnál. Miközben keverték a tésztát, mindegyik családtag titokban kívánt valamit.

Au pairként miben veheted ki a részed a karácsonyi készülődésben?

Mikor állítják fel a karácsonyfát?

A magyarországitól szokásoktól eltérően az Angolok a karácsonyfát már december első hetében felállítják és folyamatosan készítik az ajándékokat a fa alá. Ez azért izgalmas, mert már hetekkel hamarabb lehet találgatni a dobozok formájából és súlyából, hogy vajon mi is rejtőzhet a csillogó csomagolás alatt. Természetesen nem illik a dobozokat nézegetni és emelgetni, de ezt persze senki nem tudja megállni. Nagyon jópofa látvány volt időnként rajtakapni a gyerekeket, amint lopva nézegetik a csomagokat, hogy vajon kinek melyikre van felírva a neve és mi lehet a dobozokban. Természetesen, mikor senki nem látta, én is nézegettem, hogy az enyém vajon melyik csomag lehet. Hiába, no, vannak dolgok, amikből nem lehet kinőni! A fenyőállítás tradíciója akárcsak hazánkba, az angolokhoz is Németországból érkezett Viktória királynő idején.

Karácsonykor az au pairt is megajándékozzák?

Karácsonykor az au pairt is megajándékozzák?

Miután az au pair a legtöbb helyen családtagnak számít, így a karácsonyi ajándékozásból sem maradhat ki. Ez természetesen kölcsönös, az au pair is vesz, vagy készít apróbb ajándékokat a gyereknek és a szülőknek is. Az első családtól karácsonyi ajándékként pedig egy márkás habfürdő készletet és egy ezüst Tiffany nyakláncot és karkötőt kaptam. Ez természetesen, nem általános, de a családnak ékszer boltja van Londonban és remélem azért is adták, mert fontos voltam a számukra. A második családdal már nem töltöttem együtt a karácsonyt, de így is mindig megajándékoztuk egymást! Én mindig a karácsonyfa alatt hagytam az ajándékomat, ők pedig az elutazásom napján adták oda nekem a csomagot, amit én mindig csak 24-én este itthon bontottam ki.

Mit csinálnak Szenteste, ha náluk 25-én reggel van karácsony és az ajándékozás?

A protestáns angolszász karácsony nem ismeri a szenteste fogalmát, ezért 24-én nincs szenteste, és az ajándékozás sem ekkor zajlik. A családdal mi a december 24-e (Christmas Eve) estéjét színházban töltöttük, ahol egy tradicionális tündérmesét néztünk meg. Ezt az estét az angolok általában baráti körben, pubokban, vagy szintén színházban töltik. A karácsony ünnepe Christmas Day-jel december 25-ével kezdődött, amikor is reggelire Richard elkészítette a lazacos tojásrántottát, amihez mimózát, vagy más néven narancsleves pezsgőt ittunk. Ezután a gyerekek megrohanták a karácsonyfa alá felhalmozott, hatalmas mennyiségű ajándékot, aminek a csomagoló papírját két nagy szemetes zsákba tudtuk csak bele gyömöszölni. Minden gyerek legalább 3-4 fajta ajándékot kapott csak a szülőktől, ehhez jött még a család többi tagjától, a barátoktól és a tőlem kapott ajándékok. Az ajándékozás után Juliával nekiálltunk a tradicionális karácsonyi ebéd elkészítésének, ami töltött sült pulykából, párolt zöldségekből, speciális sült krumpliból állt. Miután a hat (velem együtt hét) tagú családhoz, még csatlakoztak Richard első házasságából született lányai a családjukkal, és egy baráti pár a fiaikkal (szám szerint néggyel), csak két terítéssel tudtuk megoldani az ebédet. Először a gyerekek ebédeltek, akiknek a menüt hamburgerrel is kiegészítettük, majd a felnőtteknek terítettünk. Az ebéd végeztével, különleges sajtokat ettünk szőlővel és keksszel, majd következett Julia híres Christmas Puddingja és még vagy két - három fajta egyéb sütemény. A karácsony másnapját, december 26-át (Boxing Day), a család barátainál töltöttük, akik így viszonozták az előző napi látogatást. Itt is nagyon finom volt az ebéd: sült sonka, sült marhahús, zöldségköret, sütemények, fehér- és vörösborok, és pezsgő. A Boxing Day név eredetét többféleképpen magyarázzák. Az egyik szerint a név arra utal, hogy ezen a napon nyitották fel a templomi perselyt, és tartalmát a szegények között osztották szét. Egy másik magyarázat szerint, ezen a napon a tehetősebb családok a megmaradt ételeket kis dobozokban szétosztották a szegényebb szomszédság között.
Ilyen egy karácsony Angliában

Náluk is olyan rohanósak a Szenteste előkészületei, mint nálunk?

Miután a karácsonyfa már jóval az ünnepek előtt feldíszítve áll a lakásokban és az ajándékok nagy részét is megvásárolják még december folyamán, talán így már nem kell annyira kapkodni az utolsó pillanatban. Ez azonban abszolút családfüggő. Van, aki még az utolsó napon is csomagokkal megpakolva szaladgál, míg mások már mindent elintéztek hetekkel az ünnepek előtt. Minden háznál más szokások vannak, és persze az sem mindegy, hogy mekkora a család, hány gyermek van, hány vendéget hívnak meg az ünnepekre. A karácsonyi forgatag az üzletekben ugyanolyan, mint itt Magyarországon, talán azzal a különbséggel, hogy sokkal nagyobb az üzletek kínálata és sok helyen már karácsony előtt elkezdik a leértékeléseket. Az élelmiszerüzletekben például a Mark & Spencerben prémium minőségű készételek várják a vásárlókat, így a komplett karácsonyi vacsora megvásárolható és felszolgálható anélkül, hogy betennénk a konyhába a lábunkat!

Sokat költenek ajándékra a szülők karácsonykor?

Ez természetesen, megint családfüggő, és persze azon is múlik, hogy ki mennyit engedhet meg magának. Az első család, akinél dolgoztam nagyon jó anyagi körülmények között élt, és egyébként sem jellemezte a realitás érzék vagy a józan ész a vásárlásaikat. A gyerekeknek minden fölösleges dolgot megvesznek és nem volt ez másképp karácsonykor sem. A többszáz fontos ajándék között volt rózsaszín Sony laptop, designer ruhák és cipők, professzionális gitár, parfümök, és még ki tudja, mi. A második család már sokkal mértéktartóbban vásárolt, nem mintha nem engedhette volna meg magának a drága és fölösleges holmikat, csak hát náluk egész más volt a szemlélet.

Felnőtteknél mennyire tartják az ajándékozás szokását?

Azt gondolom ebben semmi különbség nincs, sem az angol családok között, sem pedig angol és más nemzetek karácsonyi szokásai között. Ebben az időszakban, mindenki igyekszik kedveskedni és meglepni a másikat valami aprósággal, még ha nagyon szerény körülmények között él is. A családtagok és közeli barátok mind vesznek vagy készítenek egymásnak valami ajándékot és a karácsonyi képeslapot is küldenek egymásnak. A karácsonyi képeslapok dizájnját sok helyen a gyerekek készítik el az iskolában és a jól sikerült rajzokból a szülők (vagy az iskola) készítettei el és sokszorosíttatja a karácsonyi üdvözlő kártyákat. Ezzel, sokkal személyesebbé és egyedibbé válik a képeslapküldés.

Felnőtteknél mennyire tartják az ajándékozás szokását?

Az angolok sokat köszönhetnek Charles Dickensnek, akinek története örökre összefonódott a karácsonnyal. A Karácsonyi ének című regényében az öreg Scrooge mindent megtesz, hogy figyelmen kívül hagyja az ünnepet, a családját és a körülötte élő embereket, majd kifakad, amikor a karácsony szellemeinek „segítségével” szembesül szeretet nélküli jövőjével: “Óh, hogy szívembe zárom majd a karácsony-ünnepet; megtartom szent tanulságait egész éven át! A múltban, jelenben és jövőben akarok élni, úgy ahogy te és társaid erre tanítottatok!”

 

 

 

 

 

 

Kapcsolat

NAGYON JÓ ÉRZÉS VOLT TALÁLKOZNI A CSALÁDDAL A REPÜLŐTÉREN!
MÁR AZ ELSŐ PILLANATBAN ÚGY ÉREZTEM, HAZAJÖTTEM!


 

JELENTKEZZ MOST, UTAZZ HAMAROSAN...