For aupairs For aupairs

Aupairfect blog

Amy Fritzpatrick - Volt egy álmom...egy új élet Írországban

Minden álmom az volt, hogy élhessek egy kicsit Írországban.

Magyarországon rendezvényszervezőként nem láttam semmilyen lehetőséget arra, hogy hosszabb időre ki tudjak utazni és a szakmámban elhelyezkedjek. A szezonok követték egymást, ami mellett sem időm, sem kedvem nem volt azon agyalni, hogy mit tegyek, így ez csak egy álom maradt. Írország vonzott, de a huszonötödik születésnapomig nem jött semmilyen áttörés.

Emlékszem, hogy a születésnapi partin ott álltam a fürdőszobában, és azon gondolkodtam, hogy több világsztárral találkoztam a munkámból adódóan, de képtelen voltam velük két mondatnál többet beszélni a hiányos angol nyelvtudásom miatt. Visszagondoltam az addig feszített tempójú életemre, és fogalmam sem volt, hogy hogyan tovább. Elkezdtem őszülni, jöttek a ráncok, fehér voltam, mint a fal, és negyed évszázadosan nem láttam értelmét semminek. Ott, abban a pillanatban határoztam el, hogy elmegyek az országból.

El kellett mennem, mert a rendezvények világában nincsen az, hogy ma még rendezvényezek, holnap meg elmegyek ide-oda 3-4 hónapra. Ha munka volt, örültem, hogy tudtam dolgozni, és imádtam ezt a pörgős életmódot; de egy idő után már nem tudott újat mutatni, és tudatosan váltani akartam. Lenni valakinek, akit nem csak az ingyenjegyek miatt hívnak fel, hanem azt is megkérdezik, hogy hogy vagyok. Elegem volt az érdekemberekből. Meg akartam tanulni angolul, mert fixa ideám volt, hogy ha valaki tud angolul, akkor a világ ki fog nyílni előtte. Nem tudtam, melyik volt az erősebb: a kalandvágy, vagy a megfelelési vágy.

Utazni szerettem volna, egy kicsit élni, tapasztalni, látni azt, hogy mások hogyan élnek, és nem utolsósorban szerettem volna egy normális családképet kapni. Ami nekem volt, az nem volt a legnormálisabb, és ez még kíváncsibbá tett. És szerettem volna élni. A lehetőség pár nappal a születésnapomat követően meg is érkezett, egy baráton keresztül. Megkérdezte, hogy nincs-e kedvem kimenni egy családhoz baby-sitternek. Először elgondolkodtam, majd elmosolyodtam (Minden kívánságom így teljesüljön! – gondoltam) és rávágtam, hogy: De, van!

Pár nappal később egy hölgy felhívott, és telefonos interjút készített velem, magyarul. Ő mesélt, én kérdezgettem, de emlékszem, hogy nagyon meglepődtem a közvetlenségén, és nagyon tetszett, amikor így szólt:

– Ha gondom van, el fogom mondani – mondta határozottan –, de ezt elvárom Tőled is!

A telefonon időpontot is megbeszéltük, és teljesen magától értetődőnek vette, hogy október közepén én ki fogok utazni Írországba. A telefonszámot elmentettem, de nem volt több kérdésem, mert annyira örültem, hogy végre mehetek – és nem két hétre. Gyanút kellett volna fognom, hogy nem kért erkölcsi bizonyítványt, nem tesztelte le az angoltudásomat, nem kért orvosi papírt, bemutatkozó levelet… semmit.

Mit kérdeztem? Semmit. De mit kellett volna kérdeznem? Most már tudom.

 Volt 3 hetem mindent elintézni – a lakásomban összepakolni, kiadni, átadni a munkáimat a hozzám hasonló agilis embereknek, akik egytől egyig megjegyezték, hogy ez életem legrosszabb döntése, de én csak menni akartam. Megvettem a repülőjegyeket, oda-vissza. A barátaim és a haverok csináltak nekem egy búcsúpalacsintázást az utolsó otthon töltött hétvégémen, ami nagyon jólesett. Az utazásom előtti napon a leendő fogadó anyukám felhívott, hogy biztosan megyek-e, és jó utat kívánt a mielőbbi találkozás reményében.

 

Majd egy esős délutánon a szüleim kivittek a repülőtérre, és felszálltam arra a repülőgépre, ami Írország fővárosában, Dublinban tett le. Aggódtam, hogy hogyan fognak megtalálni, és mi lesz velem. De megnyugodtam, amikor a magyarul nem tudó fogadó apuka, nevezzük Patricknak, egy óriási táblával, rajta a nevemmel várt a reptérren. Illedelmesen bemutatkoztam, Ő megemelte a csomagomat. Nagyon nevetett, amikor majdnem a vezetőülésre ültem be, merthogy az a jobb oldalon van Írországban. Leendő otthonom felé tartva lepergett előttem életem filmje, mert Patrick imádta a sebességet. Ezt azzal magyarázta, hogy most álltak át Írországban a mérföld/óráról a kilométer/órára és még nem tudja, hogy mennyivel megy.

Megérkeztünk a házhoz, már nagyon késő volt. A gyerekek aludtak. Bepakoltuk a bőröndjeimet a szobámba és leültünk beszélgetni. Fájt a fejem a légnyomáskülönbségtől, fáradt voltam az idegeskedéstől, és féltem a rám váró napoktól – és általában mindentől egy teljesen idegen országban, kultúrában.

Kapcsolat

NAGYON JÓ ÉRZÉS VOLT TALÁLKOZNI A CSALÁDDAL A REPÜLŐTÉREN!
MÁR AZ ELSŐ PILLANATBAN ÚGY ÉREZTEM, HAZAJÖTTEM!


 

A TE AU PAIR PROGRAMOD ITT KEZDŐDIK...