For aupairs

Aupairfect blog

Életkori sajátosságok hat hónapostól hat éves korig

Mire számíthatunk hat hónapostól 12 hónapos korig
A következő hat hónapban cumiztatóból és büfiztetőből sportedzővé (miközben a baba előbb kúszni, majd járni tanul), nyelvtanárrá (miközben a baba előbb gagyog, majd beszélni kezd) és biztonsági őrré vedlünk át (miközben a baba olyan helyekre dugja az ujját, ahova nem kellene. A gondjainkra bízott gyerek nap- mint nap elképesztő dolgokat művel, bámulatos teljesítményekre lesz képes, mialatt egy nehézkes, sokat alvó babából aktív, játékos, mindenbe belevágó teremtéssé fejlődik. Mire elérkezik a baba első születésnapja – amit feltehetőleg totyogva és nyafogva köszönt majd -, ámulva állapítjuk meg, mekkora utat jártunk be megismerkedésünk óta.

Egyévestől hároméves korig
Kapjuk össze magunkat és álljunk készenlétben: a járástól a futásig, a futástól a mászásig, a totyogó apróság állandó mozgásban van, állandó figyelmet igényel – leülni sem marad időnk! Nem csak a fizikai igénybevétel nagy, de óriási türelem kell a hisztikhez, a dacos . „nem”-ekhez, a babákra jellemző makacsságokhoz és az idegtépő evési szokásokhoz (jaj, a krumpli hozzáért a borsóhoz…). De mindennek van jó oldala is. Szeretetteljes ölelésekben, nedves, cuppanó puszikban lesz részünk. Édes bababeszéden mulathatunk, elbűvöl majd az a rengeteg aranyos dolog, amit a kicsik művelnek: hamisan éneklik kedvenc nótájukat, krétával maszatolnak és szivárványnak nevezik, láthatatlan étellel etetnek bennünket képzelt konyhájukból, táncolni kezdenek, ha a rádióban zene szól, imádnak vízben és homokban játszani, labdát próbálnak dobni, fordítva veszik fel a ruhájukat, vagy a bal lábukra húzzák fel a jobb cipőjüket…

Négyévestől hatéves korig
Továbbra is elolvadunk tőlük, de már be tudják magukon gombolni a ruhát. Még mindig alkotózsenik, de műveik most már inkább hasonlítanak művekre, és a fal helyett már papírra dolgoznak. Még nem olvasnak, de lyukat beszélnek az ember hasába. És bár még csak tanulják az önállóságot, már valószínűleg nem tapadnak eltéphetetlenül a lábunkhoz az óvoda ajtajában. Bár csecsemő- és kisgyermek koruktól már óriási utat tettek meg, ne higgyük, hogy felnőttek. Sokat kell még fejlődniük és tanulniuk. Lassan maguk mögött tudják a hisztiket és a tagadás időszakát – ha nem is mindig -, és társadalmi készségeik fejlődésével többnyire kellemes társaságot jelentenek: érdekesek és érdeklődők, lebilincselők és könnyen le lehet bilincselni őket, szeretetet adnak és szerethetők.

Kapcsolat

NAGYON JÓ ÉRZÉS VOLT TALÁLKOZNI A CSALÁDDAL A REPÜLŐTÉREN!
MÁR AZ ELSŐ PILLANATBAN ÚGY ÉREZTEM, HAZAJÖTTEM!


 

JELENTKEZZ MOST, UTAZZ HAMAROSAN...