For aupairs

Aupairfect blog

EU TB kártya / Egészségügyi Szolgáltatási Járulékfizetés

Magyarországon - amíg au pair vagy - kötelező társadalombiztosítást fizetni, ahhoz, hogy a TB kártyád aktív maradjon, és így jogosult vagy az European Heath Insurrance Card kiváltására is. Az a személy, akire Magyarországon a társadalombiztosítás szabályai kiterjednek és nem biztosított, valamint egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult – a kockázatközösség elve alapján – egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére köteles. A járulék fizetése a magyar törvényi szablyozás szerint is kötelező, de az az alapja annak is, hogy külföldön au pairként alap egészségügyi szolgáltatást vehess igénybe. Ne tedd ki magad fölösleges veszélynek azzal, hogy biztosítás nélkül utazol külföldre!  A járulék fizetését az adóhatóságnál kell kezdeményezni.

Abban az esetben ha felsőoktatási intézménybe jársz, és egy évet kihagyva részt veszel az au pair programban, a biztosításod érvényes marad.

„A köznevelésről szóló törvény, illetve a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó intézményben tanuló nappali tagozatos magyar állampolgár, tanulói/hallgatói jogviszonya kezdetétől a diákigazolványra való jogosultsága megszűnéséig a tanulói/hallgatói jogviszony szünetelése alatt is jogosult.”

Néhány gyors tipp az EÜ szolgáltatási járulékfizetéssel kapcsolatosan:

Hol kell bejelentkezni az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség teljesítésére?

Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségről a biztosítási jogviszony vagy az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megszűnésének bejelentésétől számított 8 napon belül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) tájékoztatást küld a fizetésre kötelezett részére és a fizetési kötelezettséget a kötelezett adószámláján az egészségbiztosítási jogviszony nyilvántartás jelzése alapján automatikusan előírja.

Amennyiben a NAV bármely okból (pl.: ha a fizetési kötelezettséggel érintett személy korábban nem minősült belföldinek vagy a foglalkoztató nem jelentette be a biztosítási jogviszony végét) a fizetési kötelezettséget nem írta elő úgy az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett fizetési kötelezettségét köteles a NAV-nál bejelenteni.

A következő weboldalon minden fontos szabályt és információt megtaláltok fenti témával kapcsolatosan.

Egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés

Európai Egészségbiztosítási Kártya igénylése

Kapcsolat

NAGYON JÓ ÉRZÉS VOLT TALÁLKOZNI A CSALÁDDAL A REPÜLŐTÉREN!
MÁR AZ ELSŐ PILLANATBAN ÚGY ÉREZTEM, HAZAJÖTTEM!


 

JELENTKEZZ MOST, UTAZZ HAMAROSAN...