For aupairs

Aupairfect blog

Életkori sajátosságok az első hat hónapban

Au pairnek, bébiszitternek lenni sok örömet jelent. Izgalmas jelen lenni, amikor a baba először fordul meg, amikor az egyéves gyereknek először sikerül egymásra raknia a karikákat, miután hetekig próbálkozott. Ugyanakkor olyan munka, amelynek során kihívások sora jelentkezik: ki kell deríteni, hogy a baba mitől hagyja abba a sírást, és gondoskodni kell arról, hogy a közös játék ne iszapbirkózás legyen.

Au pair képzés - így bánj egy újszülöttel
Az au pair munka, komoly és felelősségteljes választás, rengeteg előnnyel jár, de, mindenkinek, aki ezt a lehetőséget választja nagyon fontos, hogy felkészüljön a feladatokra. Ahhoz, hogy au pair vagy bébiszitter legyél, nem szükséges professzionális képesítés (sajnos), de a saját érdeked és a munkaadóid legfőbb érdeke is az, hogy minél többet megtudj erről az au pair munkáról és a gyerekekről. Ügynökségvezetőként kiválóan ismerem a családok elvárásait, és diplomás pedagógusként, pedig nagyon jól tudom, hogy hogyan készítsünk fel a rád váró feladatokra. Segít a kihívások feltérképezésében, ha előre tudjuk, mik az életkori sajátosságok. Kezdésnek indítunk egy blog sorozatot, amiben megismerheted a gyerekek életkori sajátosságait, és az alapvető biztonsági szabályokat, amelyek erre az életkorra vonatkoznak.

Életkori sajátosságok újszülöttől hat hónapos korig

Életkori sajátosságok, amit au pairként tudnod kell

Mire számíthatunk?

A baba mind testileg, mind lelkileg gyorsan fejlődik az első hat hónapban. Bár a gyerekek között vannak eltérések, általában a következőkre számíthatunk:

Az első hónap végére a baba már ügyesebben tartja a fejét, és amikor hason fekszik, már kicsit fel is tudja emelni a kobakját.

A második hónap végére már számíthatunk arra, hogy visszamosolyog ránk. Esetleg kezdi megismerni a hangunkat.
A harmadik hónap táján gügyögni és csacsogni kezd. Beszélgessünk vele és figyeljük meg, hogyan reagál.
A negyedik hónap végére hangosan sikongat, ha bolondozunk vele, ezért szórakoztassuk továbbra is!
Az ötödik hónap tájékán kezd lassan megfordulni. Ha ez sikerül, az ágyhoz kötöttség ideje lassan lejár. Mozgékony babára kell számítanunk.
A hatodik hónap végére a legtöbb baba már felül, ami azt jelenti, hogy tágabb kilátása nyílik a világra, és lehetőségünk lesz másként játszani vele. Ideje új játékot kitalálni!

A csecsemő biztonsága


Még az a csecsemő is, aki nem tud még megfordulni vagy felülni, képes pillanatok alatt veszélybe kerülni. A babát úgy védhetjük meg a balesetektől, ha a következő biztonsági szempontokat mindig szem előtt tartjuk:

Sem otthon, sem a szabadban ne dohányozzunk a baba közelében. A passzív dohányzás leginkább a piciknek árt. Folyton tartsuk szemmel, kivéve, amikor otthon a kiságyban vagy a bölcsőben alszik. De még akkor se legyen a közelében olyan tárgy, ami árthat neki. Ne vegyük le a babáról a szemünket vagy a kezünket, ha magasban, mondjuk a pelenkázón, egy széken vagy egy asztalon fekszik. Még a megfordulni nem tudó újszülött is leeshet egy hirtelen nyújtózkodás következtében. Sose tegyük fel asztalra, pultra vagy más magas helyre, még a hordozószékbe beszíjazott babát sem. Elég egy erőteljesebb rúgás, és az ülés – s vele a baba is – a földre bucskázik.

Még játékból se rázzuk vagy ütögessük a babát, mert maradandó sérülés érheti, sőt bele is halhat az úgynevezett „megrázott” baba szindrómába.

A véletlen fulladást úgy előzhetjük meg, ha 18 centiméternél hosszabb láncot vagy zsinórt nem teszünk a baba ruhájára, játékaira vagy más holmijára. A ruhán, kapucnin vagy nadrágon lévő zsinórt soha ne hagyjuk szabadon lógni, nehogy kicsússzon a helyéről. Ott ahol a baba elérheti, ne hagyjunk elől zsinórt, kötelet, drótot vagy nyakláncot.
Figyeljünk arra, hogy a baba bölcsője, járókája vagy pelenkázója közelében ne legyen villanyvezeték, telefonzsinór vagy függönyzsinór, mert ezek a baba nyakára tekeredve fulladást okozhatnak.
A véletlenszerű fulladás megelőzése érdekében ne hagyjunk elől olyan helyen nejlont (pl. amibe a tisztítóban a ruhát csomagolják), ahol a baba elérheti. Ne maradjon a baba közelében párna, plüss állat vagy más hasonló tárgy. A gyereket mindig hátára fektetve altassuk, akár napközben, akár éjszaka.  A baba ne aludjon párnán, ne maradjon a szájában cumi, az ágyában ne maradjon kitömött játék, ne feküdjön birkabőrön, puha plüssel bevont matracon, babzsákon vagy vízágyon! És soha ne altassuk falnak tolt ágyon.
Ne hagyjuk magára ablak mellett, még egy pillanatra sem, sőt akkor sem, ha mélyen alszik.
Soha ne hagyjuk magára a babát a házi kedvenccel, akármilyen szelíd is.
Soha ne hagyjuk kettesben öt év alatti kisgyermekkel. Elég egy szeretetteljes, de túlzott ölelés, hogy megrepedjen a pici bordája, vagy az óvodás és a kisbaba közti kukucs-játék tragikus fulladást, illetve bármilyen sérülést okozhat.
Mindig kössük be a babát a babaülésbe! E tekintetben pontosan tartsuk be a szülői utasításokat.
Soha ne hagyjuk magára a babát az autóban! Akkor is vigyük magunkkal, ha csak egy percre szaladunk be a tisztítóba. Különösen veszélyes, ha melegben hagyjuk egyedül a kocsiban.

Kapcsolat

GYÖNYÖRŰ HELYEKEN JÁRTAM, SOK BARÁTOT SZEREZTEM ÉS
MÁR AZ ELSŐ PILLANATBAN ÚGY ÉREZTEM, HAZAJÖTTEM!

 

JELENTKEZZ MOST, UTAZZ HAMAROSAN...