Au pair blog

Nem csak terv, 2020-tól kötelező lesz a nyelvvizsga

Nem csak terv, 2020-tól kötelező lesz a nyelvvizsga

Nehéz lenne eldönteni, hogy ez az intézkedés most áldás, vagy átok, bár biztos vagyok benne, hogy megváltoztatja majd a felsőoktatási jelentkezések struktúráját és valószínűleg a felsőoktatásba jelentkezők létszámát is.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy vajon attól lesz –e valaki lesz jó szakember, hogy egy, vagy több nyelvet beszél? Biztos vagyok benne, hogy nem! Egy pedagógus, vagy esetleg könyvelő végezhet tökéletes munkát, anélkül is, hogy egy árva idegen nyelven beszéljen, de az tagadhatatlan, hogy legalább egy idegen nyelvismeret már az alapműveltség része, és aki egyetemre vagy főiskolára jelentkezik, már túl kell, hogy legyen az alapműveltség határain! Az elmúlt 25 évben a multinacionális cégek tömeges megjelenésével teljesen átrajzolódott a magyar munkaerő piac, így már lényegesen több pozícióban alap követelmény, legalább egy, és leginkább az angol nyelv alapfokú ismerete. Ez ellen lehet zúgolódni, vagy lehet akár örülni is, de mindenképpen el kell fogadni, mert más választásunk nem nagyon van!

Nem normális a helyzet, a beragadt diplomák arányát tekintve sem. A fiatalok nagy része nem vette komolyan azt a tényt, hogy amennyiben legalább egy középfokú nyelvvizsgát nem szereznek meg a felsőoktatási tanulmányaik befejezéséig, több éve munkáját, és a diplomájukat kockáztatják. A beragadt diplomák száma elképesztő méreteket öltött az egyetemek és a főiskolák többségénél. Az au pair programot nem véletlenül hívjuk diplomamentő programnak. Au pairként külföldre utazni, nyelvet tanulni, és zsebpénzt keresni talán az érettségi évét követően a leghasznosabb. Ebben az évben kiváló lehetőség nyílik nemcsak a nyelvtanulásra, hanem arra is, hogy a megszokott családi körülményekből kiszakadva a fiatalok felelősségteljes és önálló felnőtté váljanak!

Au pair programunk sikerét bizonyítja, hogy évről évre egyre több diák választja ez a kiváló lehetőséget a nyelvtanulásra és arra, hogy világot lássanak! Látogass el te is weboldalunkra, és ismerd meg az au pair munka nyújtotta lehetőségeket. Au pair munka, amivel nyelvet tanulsz Vágj bele, még az idén ősszel és mentsd meg időben a diplomádat!

 

Eduline 2017.03.08.,

"A kormány tervei szerint 2020-tól csak az mehet egyetemre, főiskolára, akinek legalább egy középfokú nyelvvizsgája van" - lehetett olvasni az elmúlt hetekben több lapban. Pedig mindez nem terv, a felvételi szabályokat tartalmazó kormányrendeletben már régóta szerepel az új feltétel.

Alapképzésre, osztatlan képzésre – az (1) bekezdésben foglaltak mellett, a (4) bekezdésben szabályozott kivétellel – az a jelentkező vehető fel, aki
a) legalább B2 szintű, általános nyelvi, komplex nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű okirattal rendelkezik és
b) legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tett vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevéllel rendelkezik.
(4) A (3) bekezdés b) pontját nem kell alkalmazni a művészet képzési terület képzésére jelentkezőre.

- olvasható a felsőoktatási felvételiről szóló kormányrendelet 2020. január 1-től hatályos verziójában.

Vagyis a nyelvvizsga kötelezővé tétele rég nem csupán terv, a kormányrendeletbe - amely a felvételi feltételeket, a pontszámítási szabályokat, a minimum ponthatárokat is tartalmazza - már 2014 végén bekerült.

Figyelmeztet az ombudsman

És nem is fog onnan kikerülni, hacsak a kormány nem hallgat Székely László ombudsmanra, akinek a jelentése szerint alapjogi szempontból aggályosan és kellő előkészítés nélkül írták elő a felsőoktatásba való bekerülés egyik feltételeként a középfokú nyelvvizsgát. Székely azt javasolja a kormánynak, hogy inkább fejlesszék az iskolai nyelvoktatás infrastruktúráját, és halasszák későbbre a szigorítást a tervezett 2020-hoz képest. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azonban már február közepén leszögezte: ötéves felkészülési időt adott a kormányzat, hogy a B2-es szintű nyelvtudás követelmény legyen a felsőoktatási felvételinél, a rendszert ugyanis csupán 2020-tól vezetik be. A felvételi feltételek puhítása helyett az első középfokú nyelvvizsga megszerzését tenné ingyenessé a kormány - pontosabban magát a vizsgadíjat fizetnék ki a diákok helyett.

 

Au Pair program – Nekem való lehetőség?

Ezzel a teszttel kipróbálhatod, hogy au pair program jó lehetőség - e számodra. Sok sikert!

Aupairfect - Au pair Conversation Meetup

 • Külföldi munka és nyelvtanulás
 • Más kultúrák megismerése
 • Új szemléletmód elsajátítása
 • Függetlenség és biztonság
 • Idegennyelv gyakorlás
 • Nemzetközi felsőfokú tanulmányok
 • Speciális diplomamentő program
 • A jövőd megalapozása
 • Külföldi szakmai gyakorlat

Ismerd meg Meetup csoportunkat!

Érdekel

Aupairfect Intercultural Au pair Program
Angol-Magyar nyelvű babysitter és au pair képzés

Kezdd felkészülten az au pair programot, vegyél részt kétnyelvű au pair tréningünkön!

A képzés főbb moduljai:

 • Angol - Magyar nyelvű állásinterjú tréning
 • Hogyan kezeld: Kulturális sokk, honvágy
 • Beilleszkedés egy idegen kultúrába
 • Kommunikáció a szülőkkel és a gyerekekkel
 • Gyermekgondozási ismeretek
 • Viselkedés menedzsment és fegyelmezés
 • Egészség és biztonság
Érdekel

Summer Au Pair Program

Tanulj nyelveket és keress zsebpénzt summer au pair programunkkal!

Válassz országot most!