For aupairs

Aupairfect blog

A kulturális beilleszkedés folyamata

Au pairként talán az egyik legnehezebben kezelhető dolog, az első néhány hétben hozzászokni a kulturális különbségekhez és leküzdeni a honvágyat. Olyan szokásokkal találkozol majd, ami esetleg furcsa és idegen lesz a számodra, és kell egy kis idő, hogy ezeket megszokd. Idővel, ahogy beilleszkedsz a családba, ez az érzés teljesen el fog tűnni, adaptálódsz majd az új környezetedhez. Nem árt tisztában lenni a jelenséggel és annak hatásaival, mert tudatosabban és felkészültebben oldhatjuk meg az ezzel kapcsolatban felmerülő problémákat, vagyis sikeresebben és gyorsabban be tudunk illeszkedni új életünkbe. Az au pair program egyik legnagyobb előnye a nyelvtanulás mellett, hogy nagymértékben fejlődik a személyiséged.


Mézeshetek
Lelkesedés, érdeklődés és eufória jellemzi. A költözés előtt és a megérkezést követő időszakra jellemző érzelmi állapot, amikor még új életünkre egyfajta kalandként, nyaralásként tekintünk. Minden izgalmasnak, érdekesnek és egzotikusnak tűnik, érdeklődéssel fedezzük fel az új környezetünket, a különbségeket, új emberekkel találkozunk és általában élvezzük a helyzet újdonságát és másságát. Ez a szakasz tarthat néhány napig vagy akár néhány hónapig is, de van, akinél teljesen kimarad, többnyire mert vagy járt már az adott országban vagy, mert már gyakorlott költöző. ​

Visszautasítás
A kezdeti eufória és a varázs elmúltával már másként látjuk az itteni életet és benne magunkat. Minden, ami korábban különlegesnek, érdekesnek tűnt, az ijesztővé, idegesítővé, ellenszenvessé válik.  Ezt az időszakot az új kulturális közeg elutasítása jellemzi. Hiányoljuk a saját kultúránkat, kritikusan tekintünk az új közegre, a különbségekre. Jellemző a frusztráltság, zavarodottság, elveszettség érzése és az hogy könnyen idegessé válhatunk a helyi kulturális sajátosságoktól, viselkedésmódoktól. Ez a szakasz fél-egy évig tarthat és tipikusan ez az az időszak, amikor a legtöbben feladják a dolgot és inkább hazaköltöznek.

Adaptáció / Beilleszkedés

Az önbecsülés visszanyerésének periódusa. Ekkor már jobban és mélyebben ismerjük és megértjük a helyi kultúrát, jobban beszéljük a nyelvet, vannak már itteni barátaink, ismerőseink, belerázódtunk a kinti mindennapokba, így az életünk is könnyebbé, kellemesebbé és gördülékenyebbé válik. A helyi kultúrát, jellegzetességeket is képesek vagyunk bizonyos mértékig már elfogadni és magunkévá tenni, bár az önazonosság érzetét még mindig az új környezettől, kultúrától való megkülönböztetés adja. Ez a szakasz kb. egy-másfél évig, de akár hosszabb ideig is elhúzódhat.

Stabilizáció
A majdnem teljes beilleszkedés jellemzi: amikor az új kultúrához mind társadalmilag, mind kulturálisan és nyelvileg is sikerült alkalmazkodni. Kialakult stabil kapcsolataink vannak, otthonosan és ismerősen mozgunk már az új környezetben. Az egyén önazonosságát nagy részben már az új kultúrával való azonosulás adja, illetve megjelenhet akár a saját kultúra elutasítása is az újjal szemben.

Az Aupairfect au pair ügynökség létrehozott számotokra egy au pair csoportot, ahol könnyen találhattok barátokat, megoszthatjátok mindennapjaitokat, élményeiteket ezzel is könnyítve a beilleszkedést.

Kapcsolat

NAGYON JÓ ÉRZÉS VOLT TALÁLKOZNI A CSALÁDDAL A REPÜLŐTÉREN!
MÁR AZ ELSŐ PILLANATBAN ÚGY ÉREZTEM, HAZAJÖTTEM!


 

JELENTKEZZ MOST, UTAZZ HAMAROSAN...