For aupairs

Aupairfect blog

Négy tipp: így tanulhattok gyorsabban és hatékonyabban az érettségire

Nehezen tudjátok magatokat rávenni a tanulásra, hiába közeledik az érettségi? Adunk néhány tanulási tippet. Célszerű variálni és kombinálni a különféle memorizálási technikákat - olvasható Carol Volderman: Segíts a gyerekednek! - Tanulási technikák lépésről lépésre című könyvében.

Memóriapalota
A memóriapalota módszere azt jelenti, hogy a megjegyzendő információkat hozzátársítod egy tárgyhoz vagy elképzelt helyszínhez. Akár a valóságban is körbejárhatsz a szobádban, és hozzáképzelheted a tárgyakhoz a megjegyzendő adatokat. Fontos, hogy az asszociáció érdekes vagy vicces legyen, mert így könnyebben rögzül. Először döntsd el, milyen sorrendben fogod megjegyezni az információkat! Aztán az egyes tárgyakhoz társítsd a megtanulandó dolgokat. Ha lehet, minél plasztikusabban képzeld el.

Tanulás post-itekkel
A post-iteket nagyon praktikusan lehet a tanuláshoz is használni. Mivel könnyen áthelyezhetők, bárhová tehetjük őket (az íróasztalra, egy naplóa, egy könyvbe), így valahányszor ráuk nézek, mindig eszedbe jut a ráírt, megtanulandó dolog. Kifejezetten alkalmas idegen szavak tanulásához: különböző tárgyakat lehet az adott idegen nyelven felcímkézni vele.

Ismétlés videókkal
Az interneten rengeteg rövid oktatóvideó érhető el, amelyeket kiválóan lehet tanuláshoz haszálni. Ha nemcsak olvasod az információt, hanem látod és hallod is egyszerre, akkor sokkal jobban megtornáztatja az agyadat. Ráadásul ezek a videók gyakran nagyon érdekesek és látványosak, ami szintén hatékonyabbá teszi a memorizálást.

Tanulás ismétlőkártyákkal
Az a jó az ismétlőkártyákban, hogy bárhová magaddal viheted, és használatod őket akár az iskolába menet vagy bármilyen holtidőben. Az ütemterv szerinti ismétlésekkor is nagy hasznukat veheted. Egyébként is könnyebben áll neki az ember az ilyen összefoglalások átnézésének, mint hosszú, tömött oldalak átolvasásának. Mi kerüljön a kártyákra? Csak kulcsszavak, a legfontosabb címszavak, rajzok, ábrák kerüljenek rá, és ne legyenek rata teljes mondatok! Hasznos lehet több színt használni, esetleg kis jelet rajzolni a sarokba, amelyről könnyebben beugrik a  lap tartalma. Lehet rajta még elmetérkép, grafikonok, táblázatok, képek. A lényeg, hogy értsd meg az anyagot, ki tudd szűrni a fontosat belőle, és ne csak magolj!


Kapcsolat

NAGYON JÓ ÉRZÉS VOLT TALÁLKOZNI A CSALÁDDAL A REPÜLŐTÉREN!
MÁR AZ ELSŐ PILLANATBAN ÚGY ÉREZTEM, HAZAJÖTTEM!


 

JELENTKEZZ MOST, UTAZZ HAMAROSAN...