Au pair blog

Au pair vagy cseléd? Állj ki magadért!

Au pair vagy cseléd? Állj ki magadért!

Juditnál rákérdeztem a nyelviskolára, mivel a gyerekeket én tanítottam magyarra, de én két hónap elteltével sem beszéltem egy szót sem angolul. Azt felelte, hogy a fizetésemből ki tudom fizetni és ők majd elintézik, hogy iskolába járhassak. Először ez egyértelműnek tűnt, de valami csak zavarhatott, mert én úgy tudtam, hogy ezt a fogadó családnak kellene fizetni. Nem vitatkoztam, mert tényleg kerestem annyit, hogy ki tudtam fizetni a tanfolyamot, mert a plusz takarításaimat jutalmazták. Rájöttek arra, hogy egyszerűbb nekem fizetni, mint egy takarítónőnek, akiben nem bíznak meg.

Elkezdődött a nyelviskola Waterford központjában. Az osztályban voltunk 18-an, és abból négyen voltunk “fehérek”, a többiek ázsiaiak voltak. Döbbenetes volt számomra, hogy mennyi ázsiai ember élt akkoriban Írországban. Azt hiszem, még háromszor sikerült eljutnom az iskolába, mert a többi napokon dolgoznom kellett. Magyarul kidobtam a pénzemet a semmire, és az én tanulmányaim nem voltak annyira fontosak, mint az, hogy otthon legyek a gyerekekkel. Egy héten kétszer két óráról beszélünk, plusz oda vissza egy-egy órás útról. Nem voltak barátaim, nem mentem el sehová, csak dolgoztam és takarítottam. 

Nem beszéltem senkivel, mert nem volt közös a nyelvünk. Alig volt időm magamra, mert a takarítás és a gyerekek minden időmet és energiámat elvették. Amennyire jó volt a kapcsolatom a gyerekekkel, annyira nem kommunikáltam a családfővel. Volt, hogy Patrickot, az apát, napokig nem láttuk, mert Judit találkozott vele valahol a városban, vagy korán ment el és későn jött, amikor már én is pihentem. Szóval semmilyen kapcsolatom nem volt se vele, se mással. Szegénykém azzal sem lopta magát a szívembe, hogy szóvá tette, hogy vasárnaponként nem mentem velük templomba. Miért? Ha nem tudok angolul, akkor miért menjek el egy ír misére? Apró plusz információ, hogy nem vagyok vallásos beállítottságú ember, és csak akkor megyek templomba, amikor nekem van rá szükségem, és nem akkor, amikor megmondják, hogy most menni kell. Egy nagyon katolikus beállítottságú családnál vannak szabályok, amit én következetesen be is tartottam. Lefekvés előtt kötelező volt imádkozni, szülőkkel angol, velem magyar nyelven. Sosem volt kérdés, de heti hét napból hatot végigdolgoztam, legalább vasárnap hadd tegyem azt, amit én szeretnék.

Sétálni sokat sétáltam, ahhoz nem kellett a társaság. Sok levelet írtam haza, de ők nem gondolták azt, hogy nem érzem jól magam, mert megpróbáltam a pozitív dolgokat helyezni előtérbe, megfelelő humorral fűszerezve. Elmeséltem, hogy a gyerekek egyenruhában járnak iskolába, Milán megtanulta megkötni a cipőfűzőjét, Péter csendben aludt el, Shannonnak tetszik egy lány a suliból. Olyan történeteket mégsem írhattam le, amik sértőek voltak rám nézve. Az is egy ilyen eset volt, amikor egyedül voltam otthon a gyerekekkel, és szerettem volna megtanítani Annabellt ágyat húzni, mire ő csípőre tett kézzel csak annyit válaszolt:

– „Minek segítsek, Téged azért tartunk, hogy megcsináld!”

 Amy Fritzpatrick - au pair voltam. Au pair, vagy cseléd? Hogyan állj ki magadért?

 

Nesze, a gyermeki őszinteség! Ott egy világ omlott össze bennem. Nem haragudtam a gyerekekre, mert ők pontosan tudták, hol a helyem. Én is pont ott éreztem magam négy hónap után, és kezdtem magamba fordulni. Azt, hogy a gyerekek szerettek-e valaha is, azt nem tudom megmondani, de nem utáltak annyira, hogy ne szóljanak, ha segítségre volt szükségük.

Öt hónapja élhettem velük, amikor azt mondta Judit, hogy jó lenne, ha jobban dolgoznék, mert Ő így nem tudja rám bízni a gyerekeket, és ha ez nem megy, akkor inkább menjek haza. Nem értettem, mert nagyon sokat dolgoztam, a gyerekek az idejük javát velem töltötték, főleg, hogy Milán és Péter éppen belemásztak a bárányhimlőbe, és egész nap én ápoltam őket. Anyuka folyton fogyókúrázott, és ezt sok-sok gyaloglással próbálta erősíteni, ami azt jelentette, hogy alig volt velünk. Gyakorlatilag csak hozta és vitte a gyerekeket kocsival az iskolába, templomba, különórákra. Azután kiszállt velük, átöltözött és ment is tovább apukával étterembe, bulizni. Én is csak fizetéskor és a gyerekek átadásakor találkoztam vele, és azt mondta, hogy kezdjek el dolgozni. Néztem rá bambán és megkérdeztem, hogy akkor ezt most kifejtené-e nekem.

– Mi lenne, ha a reggelit megcsinálnád? Kipakolhatnál a mosogatógépből, bevásárolnál estére, és leülnél házi feladatot csinálni a gyerekekkel! – Itt vesztünk össze először.

– Judit, hogyan csinálhatnék „homework-öt”, ha nem beszélek kicsit sem angolul? Iskolába sem járhatok, mert nem vagytok itthon, és a gyerekeket meg nem hagyhatom egyedül, igaz?

– Meg se próbáld nekem azt mondani, hogy nincsen nálunk jó dolgod! – szólt Judit dühösen. A gyerekek közbeszóltak, hogy elkésnek az iskolából.

Judit köntösben állt, így nem volt kérdés, kire várnak. Megfordultam és mentem a kicsikkel gyalog az iskolába. A nagyok meg mentek egyik barátjuk anyukájával, kocsival.

Au Pair program – Nekem való lehetőség?

Ezzel a teszttel kipróbálhatod, hogy au pair program jó lehetőség - e számodra. Sok sikert!

Aupairfect - Au pair Conversation Meetup

 • Külföldi munka és nyelvtanulás
 • Más kultúrák megismerése
 • Új szemléletmód elsajátítása
 • Függetlenség és biztonság
 • Idegennyelv gyakorlás
 • Nemzetközi felsőfokú tanulmányok
 • Speciális diplomamentő program
 • A jövőd megalapozása
 • Külföldi szakmai gyakorlat

Ismerd meg Meetup csoportunkat!

Érdekel

Aupairfect Intercultural Au pair Program
Angol-Magyar nyelvű babysitter és au pair képzés

Kezdd felkészülten az au pair programot, vegyél részt kétnyelvű au pair tréningünkön!

A képzés főbb moduljai:

 • Angol - Magyar nyelvű állásinterjú tréning
 • Hogyan kezeld: Kulturális sokk, honvágy
 • Beilleszkedés egy idegen kultúrába
 • Kommunikáció a szülőkkel és a gyerekekkel
 • Gyermekgondozási ismeretek
 • Viselkedés menedzsment és fegyelmezés
 • Egészség és biztonság
Érdekel

Summer Au Pair Program

Tanulj nyelveket és keress zsebpénzt summer au pair programunkkal!

Válassz országot most!