Au pair blog

Otthon édes otthon! Újra Magyarországon!

Otthon édes otthon! Újra Magyarországon!

Nyelviskolába a történtek után is csak nagyon ritkán jutottam el. Egyszer megkérdezték, hogy miért nem járok gyakrabban, én meg elmondtam. Sokan néztek rám, hogy normális vagyok-e, hogy ennyit dolgozom. Mondtam, hogy igen, mert szeretem a gyerekeket. Erre az egyik spanyol lány azt mondta, "Na, ez is lelki terrorizálás alatt van a gyerekeken keresztül!"

Annyira meglepett a felismerés, hogy elkezdtem olvasni, hogy mi is a pontos munkája egy au pairnek. A munkám nagy része nem a gyerekek körüli teendők ellátása volt, hanem leginkább a ház vezetése. Ezt a tevékenységet úgy hívták, hogy Nanny, nem pedig au pair. Más a fizetésük, más a munkakörük és természetesen más törvényi szabályozás vonatkozik rájuk. Bár az én esetemben ez sem számított, mert ideiglenesen sem voltam bejelentve a család címére, mintha papíron nem is éltem volna velük. Pedig a törvény előírja, hogy a veled egy háztartásban élő munkaerőt (akár diákról, akár csereprogramban résztvevő emberről van szó) be kell jelenteni az önkormányzatnál, szerződéssel alátámasztva. Nálunk egyik sem volt.

Több se kellett, magamtól átváltottam a repülőjegyemet és szóltam, hogy egy héten belül keressenek egy másik cselédet. Találtak! Az volt a legbosszantóbb, hogy meg sem akarták oldani, hanem mindent úgy tettek, ahogyan a kicsi lányuk akarta. Amikor erre a pontra eljutottunk, már semmi nem érdekelt, csak az, hogy valahogyan haza tudjak jutni. Üresnek, megtörtnek és végtelenül csalódottnak éreztem magamat. Meg volt győződve róla, hogy a kialakult helyzetről tényleg csakis én tehettem. Még mindig vékonyabb voltam a kelleténél. Egyszer mondtam Juditnak, hogy segítsen bejelenteni az orvoshoz, mert nem vagyok jól.

– Persze, de mennyi pénzed van rá? Az időpont kérése 50 euró, és mivel külföldi vagy, nagyon drága neked a kezelés és a gyógyszer. – mondta, és igaza volt. 50 euró az időpont, az orvos – szó szerint kell érteni – rám sem nézett, mikor bementem a rendelőbe. Akkor nézett rám, amikor papírra leírva próbáltam elmagyarázni a bajom. Felírt valami antibiotikumot, ami vagy 80 euró lett volna, de nem mertem megvenni.

Azt mondtam magamnak: ha a fene fenét eszik is, ki fogod bírni!

            Az indulás előtt egy nappal elmentünk egy étterembe, ahol természetesen azt ettük, amit a gyerekek rendeltek. Senkit nem érdekelt, hogy vegetáriánus vagyok, sült csirkét ettek sültkrumplival. Én meg a salátát. Sétáltunk, aztán mentünk „haza”, mert nekem össze kellett pakolnom. Egy bőrönddel érkeztem, egyel is mentem haza meg egy kézi pogyásszal.

            Kaptam – ez volt a legviccesebb – egy tradicionális ír szakácskönyvet, amiben kifejezetten olyan ételek voltak, amiket Írországban esznek, és a hozzávalókat is csak ott tudod beszerezni, és persze angolul…

A hazautazásom napja Írországból

Au pair voltam Írországban. Az érzés, amikor újra Magyarországra érkeztem...

 A fogadóapuka aznap reggel is rohant, én meg voltam annyira udvarias hogy elköszönjek tőle. Vettem egy nyakkendőt, és átadtam Neki. Kezet fogtunk.

– Örülök, hogy megismertelek, sok sikert és jó utat Neked! – mondta, adott két puszit, majd Ő rohant is dolgozni. Judit készítette a reggelit, és nagyon csendes volt. Annabell sírt, mikor meglátott, és felrohant a szobájába. Felmentem utána, és neki is átadtam a búcsúajándékát. Gubbasztott az ágyában pizsamában, és potyogtak a könnyei.

– Ezek ugye örömkönnyek? – kérdeztem tőle.

– Nem – dünnyögte az orra alatt.

– Ezt akartad, nem? – kérdeztem provokálóan.

– De te is elmész – vágta rá dühösen.

– Ezt akartad, Annabell – magyaráztam neki.

– Igen, ezt akartam, de jön helyetted másik, és minden kezdődik elölről, és az nem jó!

Leültem vele szemben az ágyára.

– Annabell, figyelj rám!

Rámnézett.

– Ha mindenkit elüldözöl, mert valami neked nem tetszik, arról csak te tehetsz. Én nem haragszom rád, de értsd meg kérlek, amíg nem lesztek felnőttek, mindig fog valaki vigyázni rátok. Főleg, ha így viselkedsz, akkor ez nagyon sokáig fog tartani. Sajnálom, hogy neked ennyire nehéz, de senki nem akar bántani. Én sem – próbáltam neki elmagyarázni a helyzetet.

Otthon, édes otthon – Magyarország!

 Hazaérkezés miután letelt az au pair megbizatásom

Kaptam két puszit, a gyerekektől egy ölelést, majd ők gyorsan mentek tovább élni a saját kis életüket, én meg mehettem haza. A füleimben csengtek a szavai, és nekem az volt az érzésem, hogy a koromra utalt. Akkor esett le, hogy csak 8 év volt közöttünk, és hogy mennyire máshol tartunk.

Kigurult a gép a kifutópályára és elkezdett emelkedni. Éreztem, ahogy folynak le a könnycseppek az arcomon és áztatják a pólómat. Nem tudtam visszatartani a csalódottságomat, a fájdalmat, hogy hiányoznak a gyerekek, és hogy elmúlt az Írországgal szembeni végtelen szerelmem. Pedig igyekeztem, mégis egy év helyett 6 hónap után hazaszaladtam. A magammal szemben támasztott elvárásoknak sem tudtam megfelelni. A repülőn is nagyon rosszul éreztem magam, de amikor a kapitány bemondta, hogy beléptünk Magyarország légterébe, végre boldog voltam. Egy mély nyugalom vett erőt rajtam, és úgy éreztem, mindent meg fogok tudni oldani.

 

 

Au Pair program – Nekem való lehetőség?

Ezzel a teszttel kipróbálhatod, hogy au pair program jó lehetőség - e számodra. Sok sikert!

Aupairfect - Au pair Conversation Meetup

 • Külföldi munka és nyelvtanulás
 • Más kultúrák megismerése
 • Új szemléletmód elsajátítása
 • Függetlenség és biztonság
 • Idegennyelv gyakorlás
 • Nemzetközi felsőfokú tanulmányok
 • Speciális diplomamentő program
 • A jövőd megalapozása
 • Külföldi szakmai gyakorlat

Ismerd meg Meetup csoportunkat!

Érdekel

Aupairfect Intercultural Au pair Program
Angol-Magyar nyelvű babysitter és au pair képzés

Kezdd felkészülten az au pair programot, vegyél részt kétnyelvű au pair tréningünkön!

A képzés főbb moduljai:

 • Angol - Magyar nyelvű állásinterjú tréning
 • Hogyan kezeld: Kulturális sokk, honvágy
 • Beilleszkedés egy idegen kultúrába
 • Kommunikáció a szülőkkel és a gyerekekkel
 • Gyermekgondozási ismeretek
 • Viselkedés menedzsment és fegyelmezés
 • Egészség és biztonság
Érdekel

Summer Au Pair Program

Tanulj nyelveket és keress zsebpénzt summer au pair programunkkal!

Válassz országot most!