For aupairs

Aupairfect blog

BREXIT - Au pair program Angliában a britek kilépése után

Mit jelent a Brexit az au pairek és a fogadó családok számára?

A brit kormány szerint az Európai Unió országainak állampolgárai szabadon léphetnek be az Egyesült Királyság területére (és hagyhatják el azt) egészen 2020 végéig, mindenféle vízum ügyintézés nélkül. Az au pair elhelyezések jelenleg zavartalanul folytatódhatnak. A Brexit a címlapokon szerepel hosszú évek és hónapok óta, sokszor igen megtévesztő információkat szolgáltatva, ugyanis jelenleg senki sem tudja, milyen kapcsolatot alakít ki végül az Egyesült Királyság az Európai Unióval. Azonban a brit kormány legutóbb kiadott dokumentuma lehetővé teszi az EU-s országokból érkező au pairek számára a biztos tervezést 2020-ra, sőt egészen 2022-ig.

Mit mond a brit kormány?

Az említett “Bevándorlási megállapodás megegyezés nélküli Brexit esetére a Brexit után érkező EU állampolgárok számára” c. dokumentumban a kormány két fontos információt közöl, melyek ebben az átmeneti időszakban alapvetően jó hírek az aupairek és a fogadó családok számára: Három éves ideiglenes bevándorló státusz az EU állampolgároknak.

A dokumentum összefoglalójában a következő áll:

"A Brexit után érkező EU állampolgároknak lehetőségük lesz egy 36 hónapos ideiglenes bevándorló státuszt kapni. (Hivatalos rövidítése: Euro TLR - European Temporary Leave to Remain). Az Euro TLR-be az érkezést követően kell jelentkezni, mely egyszerű és ingyenes lesz. Az Egyesült Királyságba utazó Európai Uniós állampolgároknak nem kell majd semmilyen más ügyintézést végezniük a beutazás előtt. "

Ez azt jelenti, hogy az EU állampolgároknak még a legrosszabb forgatókönyv, a megállapodás nélküli Brexit esetén is lehetőségük lesz egyszerűen, letelepedési ügyintézés nélkül au pair programban részt venniük legfeljebb 36 hónap hosszan. Ez az időtartam természetes hosszabb, mint amennyit az au pairek általában maradnának, azonban így egy tiszta jogi keretet ad az au paireknek, valamint a fogadó családoknak, hogy egészen 2022 októberéig előre tervezhessenek.

Az Egyesült Királyságban tartózkodás 2020 végéig vízum nélkül

A dokumentum kijelenti:

"Azok az EU állampolgárok, akik a Brexit után érkeztek, és nem folyamodtak Euro TLR státuszért, el kell hagyják az Egyesült Királyságot 2020 december 31-ig, amennyiben nem pályáztak és kaptak Egyesült Királyságbeli bevándorló státuszt az Egyesült Királyság új, pontozásos rendszerű bevándorlási rendszerében. " Ez még inkább egyszerű lehetőséget biztosít az au paireknek és a fogadó családoknak, hogy a következő időszakra tervezzenek, egészen 2020 végéig. Ez alapján a jelenleg belépő au paireknek nem kell vízum ügyintézést végezniük, és a felek továbbra is kölcsönösen élvezhetik az au pair programok előnyeit.

És mi történik az EU-n kívülről érkező au pairekkel?

Az egész Brexit folyamat semmilyen hatással nincs az Európai Unión kívülről érkező au pairekre, valamint azokra a családokra sem, akik velük szeretnének együtt dolgozni. A küldő országuktól függően ezeknek az au paireknek továbbra is számos lehetőségük lesz, hogy au pairként az Egyesült Királyságba érkezzenek.

Kétségek a Brexittel kapcsolatban

Az elmúlt évek hírei, folyamatosan változó politikai hangulata a brit családokat, és az EU-ból érkező au paireket is bizonytalansággal töltötte el. A jelenleg érvényes dokumentum biztosan nem egy végleges megoldás, mindenképp megteremti azonban a középtávú tervezés alapjait. Egyértelmű, hogy a Brexit sztori nem ért véget, és senki nem tudja hogy fog véglegesen lezárulni, viszont jelenleg mind az au pairek, mind a fogadó családok folytathatják a tervezést, haladhatnak jelenlegi au pair programjuk szervezésével egészen 2020 végéig anélkül, hogy bármit másképp kellene tenniük mint az eddigi időszakban.

Kapcsolat

NAGYON JÓ ÉRZÉS VOLT TALÁLKOZNI A CSALÁDDAL A REPÜLŐTÉREN!
MÁR AZ ELSŐ PILLANATBAN ÚGY ÉREZTEM, HAZAJÖTTEM!


 

JELENTKEZZ MOST, UTAZZ HAMAROSAN...