For aupairs For aupairs

Aupairfect blog

7 Tipp, hogyan legyél sikeres a külföldi álláskeresésben!

A sikeres külföldi álláskeresés és kapcsolatépítés alapja a megalapozott tervezés. Fontos a jól felépített CV és kísérőlevél, a kiterjedt és megbízható kapcsolati rendszer, és az alapos felkészülés az állásinterjúra.

  1. Írj egy ütős önéletrajzot!

A jól felépített, szakma specifikus és vonzó önéletrajz az alapja annak, hogy bekerüljünk egy állásinterjúra. Kérd ki több, szakmailag hozzáértő ismerősöd, kollégád, tanárod tanácsát, olyanokét, akikben megbízol és adsz a véleményükre. Figyelj arra, hogy mind az önéletrajzod, mind pedig a bemutatkozó levél harmonizáljon, a megpályázott állás elvárásaival. Figyelj arra, hogy az álláshirdetésben szereplő kompetenciákat tartalmazza a CV-d, és emeld ki az álláshirdetésben elvárt gyakorlatodat, kompetenciáidat és az eddig elért eredményeidet.

  1. Állíts össze reális, és jó terveket!

Az egyik leggyakoribb hiba a külföldi munkakeresés és kapcsolatépítés során, hogy a pályázók semmiféle tervvel nem rendelkeznek. Következetes és pontos tervek nélkül, nagyon könnyen feladhatjuk elképzeléseinket, mert nincs semmi, ami mozgatna minket, ami segítene céljaink megvalósításában. Bármibe kezdünk is életünk során, a jól felépített tervek nagy segítséget jelentenek majd.

  1. Soha ne add fel!

A külföldi munkakeresés sok időbe, energiába és tervezésbe kerül. Nap, mint nap foglalkozni kell azzal, hogy sikert érjünk el, és hogy megvalósítsuk céljainkat. Előfordulhat, hogy az első néhány próbálkozásunk sikertelen lesz, visszautasítják pályázatunkat, vagy egyáltalán nem reagálnak benyújtott önéletrajzunkra. Ne vonjuk le ebből azt a következtetést, hogy nincs a számunkra megfelelő szakmai gyakorlat, vagy nem vagyunk elég jók az adott feladat ellátásra. A jelentkezők nagy száma miatt sok esetben hetekig is eltarthat a pályázatunk elbírálása. Legyünk kitartóak, folytassuk a pályázatok benyújtását, így előbb utóbb biztosan sikeresek leszünk.

  1. Tarts egyszerre több vasat a tűzben!

Amikor lehetőséget kapunk, egy megpályázott szakmai gyakorlat, vagy külföldi pozíció megszerzésére, és behívnak minket állás interjúra, még ne hagyjuk abba a keresést. Sajnos hosszú az út, az állásinterjútól, a pozíció felajánlásáig. Ne hagyjunk ki egyetlen lehetőséget sem addig, amíg konkrét állásajánlattal nem rendelkezünk. Sok sikeres pályázóval kell felvennünk a versenyt, ezért minden lehetőséget ki kell használnunk, az esélyeink növelésére.

  1. Adj elég időt magadnak!

Mindenki, aki valaha próbált külföldön állást keresni, vagy szakmai gyakorlatot leszervezni, tudja, milyen unalmas procedúrán kell végigmennie. Sokszor több órát töltünk a számítógép előtt naponta, és hónapokig küldözgetjük az álláspályázatokat, önéletrajzokat anélkül, hogy egyáltalán választ kapnánk rájuk. Ettől függetlenül, soha ne sajnáljuk az időt, ezeknek a pályázatoknak a megírására, és ami még fontosabb, hogy adjunk elég időt magunknak. Gondoljuk csak el, mennyi álláspályázatot küldünk el itthon is, amikor új lehetőségeket keresünk! Szóval: “Take your time”

  1. Bővítsd a lehetőségeidet!

Alapvetően 3 stratégiát használhatsz, amikor külföldön keresel állást, vagy lehetőséget szakmai gyakorlatra! Az egyik a saját, vagy baráti köröd kapcsolati rendszerének használata, a második az interneten lévő lehetőségek felkutatása, és a harmadik, hogy a jelenlegi munkahelyeden keresztül keresel lehetőséget az anyavállalatnál, vagy más külföldi leányvállalatnál. A legnagyobb esélyed akkor van a sikerre, ha mindhárom lehetőséget, egyszerre, egy időben használod.

  1. Legyél mindig felkészült az állásinterjúra!

Az álláskeresők nagy része nem sajnálja az időt és az energiát, hogy professzionális önéletrajzot, és kísérő levelet állítson össze, arra viszont már kevesebben veszik a fáradtságot, hogy az ezekben a dokumentumokban leírtakat, be is gyakorolják. Sok esetben tapasztaltam állásinterjúk során, hogy a jelöltek nagy része nem képes kronologikus sorrendben ismertetni a munkahelyeit, szakmai tapasztalatát és tanulmányait. Idegen nyelven nem annyira könnyű ezt elmondani, ezért fontos, hogy alaposan felkészüljünk az interjúra, begyakoroljuk az önéletrajzunkat és legalább 2-3 percig képesek legyünk szakmai tapasztalatainkról, eddigi munkánkról, valamint jövőbeli terveinkről beszélni. Külföldi munkakeresés esetén, az első telefonos interjú döntő lehet, mert itt sok esetben nincs lehetőség személyes találkozásra ezért a telefonos interjún kell a legjobb formánkat hozni. További telefonos állásinterjú tippeket találhatsz a következő linkeken! Sok sikert!

http://aupairfect.hu/blog/entry/24-felkeszules-az-idegen-nyelvu-telefonos-allasinterjura-i

http://aupairfect.hu/blog/entry/27-felkeszules-az-idegen-nyelvu-telefonos-allasinterjura-ii

 

Kapcsolat

NAGYON JÓ ÉRZÉS VOLT TALÁLKOZNI A CSALÁDDAL A REPÜLŐTÉREN!
MÁR AZ ELSŐ PILLANATBAN ÚGY ÉREZTEM, HAZAJÖTTEM!


 

A TE AU PAIR PROGRAMOD ITT KEZDŐDIK...