For aupairs

Aupairfect blog

A húsvéti nyuszi és a húsvéti tojás eredete

Sokan úgy vélik, hogy a húsvét szó angol mása, az „Easter” egy Eastre (vagy Eostre) nevű pogány alakról kapta a nevét, akit az észak-európai szászok a tavasz istennőjeként ünnepeltek. Egy úgynevezett Eastre ünnepséget tartottak a tavaszi napéjegyenlőség idején, hogy tiszteljék őt. Érdekes a szó kelettel való kapcsolata. A napkelte és az évszakváltás ünnepe elnevezését végül a keresztény ünnepre, Krisztus feltámadásának ünnepére és az ő új korszakának létrejöttére használták. Eastre istennő földi szimbóluma a nyúl volt, amelyet a termékenység szimbólumának is ismernek, mivel a nyulak kora tavasszal nagy számban szaporodnak.


A tojást hozó húsvéti nyuszi legendát a Németország délnyugati részéről érkező telepesek hozták az Egyesült Államokba. A húsvéti nyuszi vagy az „Oschter Haws” hagyománya az 1800-as években érte el Amerikát, kísérve a német bevándorlókat, akik közül sokan Pennsylvaniában telepedtek le. Az elmúlt 200 évben a Húsvéti Nyuszi a húsvét legkeresettebb szimbólumává vált.


A legenda szerint a húsvéti nyuszi, vagy más országokban a Tavaszi Nyuszi, húsvéti előtti este színes tojásokkal, édességekkel és néha játékokkal teli kosarat hoz a gyerekek otthonaiba, ugyanúgy, ahogy a Jézuska, vagy a Mikulás hozza az ajándékokat Szenteste. A húsvéti nyuszi vagy elhelyezi a kosarat egy látható helyen, vagy elrejti őket valahol a házban, illetve a kertben, hogy amint a gyerekek reggel felébrednek megkereshessék őket. Ez pedig a húsvéti tojásvadászat, ami rengeteg helyen vált hagyománnyá az évtizedek során. Régóta komoly vitatéma, mind a keresztény szülők, mind pedig az egyházi vezetők között, hogy a keresztény családokban, hogyan viszonyuljanak húsvétkor a húsvéti nyuszihoz. Felmerül a kérdés, hogy engedjék-e a gyerekeiknek az olyan tradicionális hagyományok őrzését, amelyben a húsvéti nyuszi szerepel. A húsvéti nyusziban nincs semmi lényegesen rossz, kivéve, ha azt a tavasz istennőjének vagy a termékenységi rítusok népszerűsítésére használják. Ha Krisztusra összpontosítunk, és nem a húsvéti nyuszira, a gyerekek megértik, hogy a Mikuláshoz hasonlóan a húsvéti nyuszi is csak egy szimbólum. A karácsonyhoz hasonlóan húsvétkor a hangsúlyt és a figyelmüket arra kell összpontosítani, hogy átéljék és megünnepeljék a megtestesülést, a feltámadást és a feltámadt Krisztust.

Kapcsolat

NAGYON JÓ ÉRZÉS VOLT TALÁLKOZNI A CSALÁDDAL A REPÜLŐTÉREN!
MÁR AZ ELSŐ PILLANATBAN ÚGY ÉREZTEM, HAZAJÖTTEM!


 

JELENTKEZZ MOST, UTAZZ HAMAROSAN...