For aupairs

Aupairfect blog

Hogyan kezeld au pairként a karantén helyzetet a gyerekekkel?

Néhány hete a világ teljesen megváltozott, egy jelentős egészségügyi krízishelyzetben kell mindenkinek helytállnia. A vírushelyzet a mindennapi életünkre, szokásainkra is nagy hatással van. Több, mint 1,7 millió ember van jelenleg karanténban, így ők nem hagyhatják el otthonaikat, kivéve a legalapvetőbb szükségletek esetén. A mindennapi életünk teljes mértékben megváltozott, amit meglehetősen nehéz lehet elmagyarázni a gyerekeknek. Ezen felül sok országban az iskolák, közösségi terek, mint például a könyvtárak, éttermek, mozik is bezártak és törölték az összes koncertet illetve sporteseményt.

Hogyan kezeld a kialakult helyzetet au pairként a gyermekekkel?

Ahogy most mindenki, au pairént te is egy olyan váratlan, kiszámíthatatlan helyzetbe kerültél, amire senki nem számított, így különösen nehéz kezelni is. Nemcsak ezzel a problémával kell foglalkoznod, hanem Au Pairként is helyt kell állnod és folytatnod kell a munkádat. Most sokkal jobban érzed a jelenléted fontosságát a fogadócsaládodban, mint előtte bármikor.

Nagy tesóként te vagy az a személy, akinek a gyerekek el tudják mondani, ha kételyeik vagy „buta” kérdéseik vannak. A legelső dolog, amit tehetsz az az, hogy ne kerüld el a témát. Még ha a gyerekek nem is értik a híreket, képesek arra, hogy észrevegyék a hirtelen változásokat a család mindennapi rutinjában, amely akár nyomasztó is lehet számukra.

Miután beszéltél erről a szülőkkel, készen kell állnod arra, hogy válaszolj a gyerekek kérdéseire. Viszont ezt csak úgy tedd, hogy előtte tájékozódsz, így valós információval rendelkezel. Csak megbízható forrásból származó híreket olvass, és ne higgy minden cikknek, posztnak, amit a közösségi média felületein látsz. Használd ki ezt az alkalmat és beszélgess a gyerekekkel az álhírekről, mondd el nekik, hogy azok veszélyesebbek, mint maga a vírus. Amikor velük beszélgetsz, próbálj nyugodt, higgadt maradni. A gyerekek nagyon okosak és hamar megérzik a bizonytalanságot. Készülj fel a végeláthatatlan „de miért” kérdésekre.

A gyerekeknek nagyon élénk a fantáziájuk, így mindig csak a nekik szükséges mennyiségű információt mondd el, anélkül hogy kihagynál fontos részleteket. Ezenkívül elmondhatod nekik az összes pozitív hírt is, amit a hetek során hallunk: milyen erősek az orvosok és ápolók, milyen hálásak lehetünk a bolti eladókért, akik folyamatosan dolgoznak vagy akár olyan éttermekről is beszélhetsz, akik rászoruló embereknek készítenek ételt. Te vagy az a szűrő, amin keresztül látják ezt a nagyon egyedi helyzetet.

A legnagyobb változást a gyerekek életében a napi rutinjuk hiánya okozza. Nem mehetnek iskolába, nem játszhatnak a barátaikkal, nem sportolhatnak, ami valódi trauma lehet a számukra. Fontos, hogy próbáld meg kicsit átalakítva megújítani a napirendjüket vagy felajánlhatod, hogy kövessétek azt a napi rutint, amit nyaralás idején szoktak. Jó ötlet, ha úgy segítesz nekik a házi feladatokban, mintha iskolában lennének.

Végül, de nem utolsó sorban magyarázd el nekik a személyes higiénia fontosságát. Ezt egyik gyerek sem szereti igazán, de a mostani helyzetben nagyon nagy jelentősége van.

Kapcsolat

GYÖNYÖRŰ HELYEKEN JÁRTAM, SOK BARÁTOT SZEREZTEM ÉS
MÁR AZ ELSŐ PILLANATBAN ÚGY ÉREZTEM, HAZAJÖTTEM!

 

JELENTKEZZ MOST, UTAZZ HAMAROSAN...