For aupairs

Aupairfect blog

Külföldi bankszámla nyitás? Ezért jó a Transferwise, a Revolut és a Curve

Amikor au pairként külföldre költözöl felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan intézheted majd a pénzügyeidet, milyen formában kapod a heti zsebpénzedet, hogyan tudod teljesíteni a magyarországi pénzügyi kötelezettségeidet. A családok nagyrésze - bármely országban is leszel au pair - egyre inkább a bankszámlára történő au pair zsebpénz fizetést preferálja. Ennek leginkább kényelmi okai vannak, egyszerűbb és biztonságosabb is ez a módszer. Ennek a fizetésnek viszont az a feltétele, hogy az au pairnek legyen egy külföldön is használható bankszámlája. A legtöbb európai országban a hagyományos bankok a pénzmosás elleni törvények szigorúsága miatt nagyon megnehezítették a külföldiek számára a bankszámla nyitást, de sebaj, mert itt vannak az alternatív, vagyis a fintech megoldások. Nem szabad félni az egyre népszerűbb, a bankolás egész új formáját biztosító fintech cégektől. Bejegyzésünkben a Transferwise szolgáltatásait mértük össze a Revolut és a Curve ajánlataival. Mit tudnak, milyen költségekkel járnak, és mikor melyikkel spórolhatunk több pénzt.

Utánajártunk, hogy melyikkel mikor jár jobban az ember.

Transferwise: vén kecske is megnyalja a sót?

A Transferwise az egyik legrégebbi, alapvetően nemzetközi pénzátutalási szolgáltatással foglalkozó fintech cég, ami 2011 óta nyújt devizaváltási lehetőségeket. Szolgáltatásaik elég népszerűek, mára durván négymillió ember használja őket rendszeresen, havi egymilliárd euró átküldésére, ráadásul a cég nyereségesen működik, ellentétben a cikkünkben is bemutatásra kerülő Revoluttal és Curve-vel. Amit nem szabad elfelejteni, hogy a Transferwise leginkább külföldi deviza utalására jó választás, hiszen ebben erősek, nem a bankkártyás szolgáltatásokban, ugyanakkor például náluk is felvehetünk havonta 200 angol fontig valutát. A szolgáltatás működése legegyszerűbben az alábbi példával érthető meg:

Ezen módszerrel a fölösleges devizaváltási díjakat mindkét fél megspórolja, ahogy az átváltáshoz tartozó extra banki költségeket is. Helyette a Transferwise-nak fizetnek, devizától függő 0,35-2,85% közötti átváltási + egy minimális fix díjat, ami általában jóval kedvezőbb, mintha a bankokat kérnék ugyanerre. Ez azért van, mert a Transferwise bankközi árfolyam környékén váltja a devizákat, ami általában 4-5 forinttal kedvezőbb, mint a hagyományos banki vételi-eladási árfolyam. Természetesen mindezt a telefonos alkalmazásban is nyomon követhetitek.

Revolut: a modern kártyahasználat úttörője

A Revolut egy pre-paid kártyákat kibocsátó cég: ezekkel a kártyákkal bankközi árfolyamon lehet váltani a devizák között, ami azoknak lehet kifejezetten hasznos, akik sokat utaznak vagy vásárolnak online. Ez utóbbit számtalan szolgáltatásuk támogatja: virtuális eldobható kártyák, ingyenes mikrotranzakciók, IBAN szám, ingyenes utalás stb. Természetesen mind andoridos, mind pedig iOS-es rendszereken fut a cég alkalmazása. 2019 május óta van forint alapú feltöltése is, ami ingyenes, így a Revolut alkalmazásban picivel a bankközi árfolyam fölött válthatunk devizát, ami 4-5 forintos árelőnyt biztosít minden pénznem átváltása után. Ráadásul a Revolut kártyával a 29 támogatott devizában havi 200 angol font összegig vehetünk fel készpénzt, akár külföldön is (az ATM-et üzemeltető cégek díjaival viszont vigyázni kell).

Fintech céghez illően a Revolut persze számtalan kiegészítő szolgáltatást nyújt: megtakaríthatunk, vehetünk kriptovalutát vagy akár adakozhatunk is. Magyarországon is kifejezetten jól használható mindennapi bankkártyás fizetésekhez, hiszen a bankunk felé a pénzfeltöltés is vásárlásnak minősül, éppen ezért ingyenes. Revolut bankkártya igényelhető az alábbi linken, aminek a szállítási költsége 1800 Ft, de ha ismerős meghívóján keresztül történik az igénylés, akkor ezt az összeget sem kell kifizetni.

Curve: egy kártya mind felett

A Curve teljesen más utat járt be, mint a két fenti cég: egyáltalán nem nyújt bankszámla szolgáltatásokat, így IBAN számot sem kapunk. Helyette létrehoztak egy olyan debit kártyát, ami alá az összes többi bankkártyánk beregisztrálható, majd eltehető a fiókba, innentől kezdve a Curve kártyával lehet fizetni. A teljesség igénye nélkül íme néhány ingyenes szolgáltatás, amit a Curve kínál: hazai valutában havonta ingyen 700 000 Ft készpénzfelvétel automatából (napi 200 GBP, ismételve több napon át, maximum az éves limit erejéig), devizaváltás bankközi árfolyamon, kártyaterhelések megváltoztatása 14 napig, email értesítés a vásárlásokról, szabad váltás a bankkártyák között másodpercek alatt, kártyaletiltás és így tovább. Természetesen a Curve a szolgáltatásai is intézhetők androidos és iOS-es applikációból.

Költségek összehasonlítása

Melyiket válasszam? – merülhet fel a jogos kérdés. A válasz az, hogy mind a hármat, hiszen lényegében mind a három ingyen van, és mindegyik másban erős. A kondíciók listáit itt fogjátok megtalálni:

Összességében elmondható, hogy mindennapi használatra a Curve és a Revolut kombinációja a legjobb, külföldről hazautalásban pedig a Transferwise tűnik nyerőnek, de a fenti példákat az összeg változtatása is jelentősen módosíthatja (pl. 5000 angol font felett váltásnál elveszítjük a Revolut ingyenességét). Mivel mindhárom kártya ingyenes, ezért érdemes mindegyikből igényelni, a Curve ráadásul még bónusz 5 fontot is ad, a Revolut esetében pedig ígéretük szerint további szolgáltatások – kamat a számlán lévő pénzre, junior kártya – érkeznek a jövőben.

Kapcsolat

NAGYON JÓ ÉRZÉS VOLT TALÁLKOZNI A CSALÁDDAL A REPÜLŐTÉREN!
MÁR AZ ELSŐ PILLANATBAN ÚGY ÉREZTEM, HAZAJÖTTEM!


 

JELENTKEZZ MOST, UTAZZ HAMAROSAN...