For aupairs

Aupairfect blog

Au pair program az USA-ban vagy Au pair program Európában?

A J-1-es vízum felfüggesztése miatt 2020. december 31.-ig nem utazhatnak au pairek az USA-ba. Tudjuk, hogy ez a rendelkezés nagyon sok utazni vágyó fiatal terveit húzta keresztbe, de talán még sem kell teljesen feladni az au pair program terveket. Az alábbi bejegyzésben összehasonlítjuk az amerikai és az európai au pair program közötti legfőbb különbségeket, és megmutatjuk, hogy bár Amerikába az idén nem tudtok utazni, az európai programok sok szempontból nagyon előnyösek és könnyebben elérhetőek.

Nézzük akkor sorban:

Tartózkodási idő

Ha utánanéztél a programnak és megtervezted a részleteket, bizonyára már azt is tudod, hogy mennyi ideig szeretnél au pair lenni. Az időtartam nagyban függ attól, hogy melyik országba mész, így ez egy alapkérdés a program tervezésénél. Az Európán belüli au pair program időkerete koránt sem annyira kötött, mint az Egyesült Államokban. Európába, 6, 9, illetve 12 hónapos au pair programok vannak, és ha belegondolsz ez az az idő, ami a családoknak is megfelelő, mivel nekik sem jó, ha néhány havonta új au pair kerül a családjukba, hiszen az összecsiszolódáshoz időre van szükség. Amennyiben rövidebb távban gondolkodsz, esetleg 2-3 hónapban, a nyári au pair program lehet megfelelő számodra. Ez általában június közepétől augusztus végéig tart. Ellentétben az előbb leírtakkal, az Egyesült Államokban az au pairnek legalább egy évre kell kiutaznia, ha pedig jól telik a program, a kint tartózkodás meghosszabbítható két évre is, akár csak az európai programnál.

Vízum

Amennyiben Európában szeretnél au pair lenni, nincs szükséged vízumra, hiszen európaiként szabadon utazhatsz és vállalhatsz munkát Európában. Az au pair program egyetlen európai országban sem munkavállalás hanem egy kulturális csereprogram. A biztonság érdekében az a legfontosabb, hogy legyen szerződés az au pair és a fogadócsalád között. Ebben a szerződésben minden feladatot, időbeosztást és az anyagi juttatásokat is egyértelműen meg kell határozni. Az Egyesült Államokban az au pair program szintén kulturális csereprogram, de minden esetben vízumköteles. A vízumot, amely ahhoz szükséges, hogy au pair lehess az USA-ban, J-1 vízumnak hívják, enélkül az Egyesült Államokban au pairként dolgozni illegális! Nagyon fontos, hogy a turistavízum és az ESTA vízum nem megfelelő erre a célra!

Életkor

Ha Európában nőttél fel, valószínűleg egyértelmű, hogy vásárolhatsz alkoholt és szabadon mehetsz be szórakozóhelyekre, ahogy betöltötted a 18. életéved. Ugyanakkor, ha ezt ennyi idősen megtennéd az Egyesült Államokban, nagy valószínűséggel letartóztatnának. 18 évesen még kiskorúnak számítasz az USA-ban, 21 éves korig nem lehet inni, klubokba, vagy kaszinókba járni. A programban való részvétel alsó korhatára ugyanakkor az európai és amerikai programban is 18 év, míg a felső korhatár Európában általában 30 míg Amerikában szigorúan 27 év.

Vezetés 

Ugyan a bulizással várni kell az Egyesült Államokban, amíg az ember nem tölti be a 21. életévet, viszont az amerikai vezetői engedélyt hamarabb meg lehet szerezni, mint az európait. Ez az au pairek szempontjából azonban nem lényeges, ugyanis a 18. életévet mindenképp be kell tölteni az au pair programban való részvételhez. EU-s állampolgárként nincs szükséged másra, mint a jogosítványodra, hogy Európában au pairként vezethess. Ahhoz viszont, hogy az Egyesült Államokban ülj volán mögé, szükséged lesz nemzetközi jogosítványra és arra is fel kell készülnöd, hogy jóval nagyobb autókat is lehetséges, hogy kell majd vezetni, mint amik itthon jellemzőek.

au pair program Európában, (közelebbi úti cél, rövidebb program időtartam, jogosítvány nélkül is lehetsz au pair, magasabb felső korhatár), nem beszélve arról, hogy egy három hónapnál hosszabb európai au pair programban résztvevők komoly előnnyel indulnak az amerikai programban.

Válassz másik országot az USA helyett most! Au pair országok

Kapcsolat

NAGYON JÓ ÉRZÉS VOLT TALÁLKOZNI A CSALÁDDAL A REPÜLŐTÉREN!
MÁR AZ ELSŐ PILLANATBAN ÚGY ÉREZTEM, HAZAJÖTTEM!


 

JELENTKEZZ MOST, UTAZZ HAMAROSAN...