Au pair blog

Nincs olyan, hogy lehetetlen, csak tehetetlen – Hollandia

Nincs olyan, hogy lehetetlen, csak tehetetlen – Hollandia

Volt otthon egy au pair-babysitter-ügynökségnél ismerősöm, akit felhívtam. Éppen Magyarországon tartózkodott, így tudtunk személyesen találkozni. Elmeséltem neki, hogy mi történt velem és milyen döntést hoztam.

 - Sajnálom, hogy ez történt veled.

Elgondolkodott, majd hátradőlt és mosolyogva megkérdezte:

– És most mit szeretnél?

– Vagy Angliában vagy Hollandiában szeretnék au pair lenni, de egyetlen feltételem van: nem lehet magyar a családban, mert még egyszer nem akarok úgy járni, hogy nem tanulok meg angolul! Komolyan is gondoltam, amit mondtam. Nagyon bántott a helyzet, de tudtam, hogyha megint magyar közeg lesz körülöttem, akkor esélytelen lesz, hogy megtanuljak angolul.

– Ez szerintem megugorható – mosolygott. – Mikortól?

– Holnaptól – vágtam rá gondolkodás nélkül.

Otthon túlestem a szerintem rettenetes telefonos interjún angolul, és péntekre össze is pakoltam magamat. Már gyakorlott utazóként csak 1 bőrönddel utaztam. Azokba is olyan ruhákat tettem, amiket, ha ki kell dobni egy új ruhadarab miatt, akkor nem szakad meg a szívem. Tettem be szótárakat, gyógyszereket – és naplót kezdtem írni. Nagyon vártam az utazást. A szüleim nem nagyon értették, miért vágok neki megint egy ilyen útnak, mert azzal az érvemmel nem tudtak mit kezdeni, hogy „meg kell tanulnom angolul”.

Én úgy tapasztaltam, hogy amíg magyarul tanítanak angol nyelvre, addig képtelen vagyok megérteni. Én hiszem azt, hogy fél év angol környezet többet ér bármennyi magyarul tartott óránál. A mai napig fel tudnék hozni példaként olyan összefüggéseket, amiket magyarra képtelen lennék lefordítani, de angolul meg tudnám őket magyarázni. Ezért nem tudtam megcsinálni a középfokú nyelvvizsgát, mert amikor megkérdezték, hogy ezt vagy azt miért úgy oldottam meg, nem tudtam elmagyarázni, és ezt nem fogadták el. Ezért úgy gondolom, hogy a papír nélküli nyelvtudás is tudás. Továbbá, mint már említettem, fixa ideám, hogy ha tud az ember angolul, akkor a világ kinyílik előtte.        

Csak azt veszem alapul, hogy ha az interneten nem csak a magyarul írt cikkeket olvasom el akkor, már többet tudok a világban történt dolgokról. Nekem nagyon fontos volt, hogy tudjak angolul. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy rengeteg szót tudtam, mert nagyon sok dalszövegre voltam kíváncsi. Sosem tanultam volna meg magamtól azt a szót, hogy dangerous – veszélyes –, ha Michael Jackson egyik albumának nem ez lett volna a címe. Szóval egészségesen és az életbe vetett hitemben vágtam neki az újabb kalandnak.

 Au pair voltam Hollandiában

Azt tudtam, hogy a fogadó családom Hágához közel él, három gyermek van, két fiú és egy kislány. Mindkét szülő holland. Elküldték a munkarendemet (napi szinten, órára pontosan), és kaptam képeket a szobámról is, ami a tetőtérben volt. Én mindig egy ilyen szobában szerettem volna lakni. Még a fürdőszobámról is kaptam képeket. Elmondták, hogy én leszek a második „éves” au pair (aki egy évet fog velük élni). Volt egy nyári au pair, de ő csak két hónapot volt velük. Mire megszokták, már ott sem volt.

Nagyon gyorsan történtek a dolgok, nagyon féltem, főleg azért, mert nem akartam megint csalódást okozni saját magamnak és nem akartam égni, ha megint nem jön össze. Több barátom viszont attól tartott, hogy lehet, hogy nem leszek hajlandó hazajönni. Benne volt a pakliban.

Éreztem, hogy a döntésem jó és minden rendben lesz. Az meg végképp szimpatikus volt, hogy a fogadó anyukám volt au pair. Bár ő „csak” nyári, azaz summer au pair volt, ami azt jelenti, hogy ő 3 hónapig élt külföldön nyaranta. A nyári au pair előnye, hogy rövid ideig kell külföldön élni és ott megtanulni az adott ország nyelvét, de hátránya, hogy nyáron nincsenek nyitva a nyelviskolák, így lehet, hogy nehezebben tanulod meg a nyelvet, illetve a nyelvtant. Ebben az időszakban a gyerekek mindig veled vannak, mert nyári szünet van, és nem jár szabadság, csak hétvégén, vagy amikor a családdal előre meg van beszélve. Fontos tudni azt is, hogy az egy évet kint élő au pairre más szabályok vonatkoznak, mint a summer au pairre. Egy év alatt két hét fizetett szabadság jár, kell a biztosítás a kint tartózkodott időre, kap vízumot (ahol kell), van állandó bejelentett lakcíme, és nyelviskolába kell járnia. Ha az au pair magabiztosan beszéli az adott ország nyelvét, az mindenkinek biztonságot ad, és segíti a gyorsabb beilleszkedést, arról nem beszélve, hogy hamarabb lesznek barátai. Ez miért fontos? Az első barátokra a nyelvtanfolyamokon tesz szert az ember. Általában azzal is segítik az au paireket, hogy külön nekik csinálnak tanfolyamot a nyelviskolák. Ott találkozhatnak a környéken dolgozó au pairek, akik különböző országokból jöttek. Van egy közös nyelv, közös élmények, szóval nem érzed magad egyedül. A honvágyadat is hamarabb tudod feldolgozni, és van kinek kiönteni a szívedet, ha valami mégsem úgy megy, ahogyan elképzelted. A nyelviskola a legfontosabb ilyenkor. Minél hamarabb elkezdeni járni a nyelvórákra, mert nem leszel olyan magányos, épülhetnek kapcsolatok, születhetnek barátságok.

Visszatérve az induláshoz, egy bőrönddel elindultam Hollandiába november 11-én, pénteken. Este érkeztem meg.

Amszterdamban megtaláltam a fogadó apukát, Sebastiant, aki széles mosollyal fogadott, és kivette a kezemből a cuccaimat.

Végigizgultam az egész napot. Amszterdamban megtaláltam a fogadó apukát, Sebastiant, aki széles mosollyal fogadott, és kivette a kezemből a cuccaimat. Beszálltunk a kocsiba és mentünk Hágába. Próbáltunk beszélgetni, de lassan és nehezen ment. Nagyon idegesített, hogy nem tudtam kifejezni magamat angolul. Hága külvárosába értünk, ahol régi, kis utcákon át meg is érkeztünk a háromszintes házhoz. A fogadó anyukám is nagyon nagy örömmel üdvözölt. Megmutatták a telefont, és kérték, hogy hívjam fel a szüleimet, hogy épségben megérkeztem. Anyu nagyon örült a telefonomnak, és megnyugtattam, hogy minden rendben lesz, jó helyre kerültem. 

Azt éreztem, hogy engem tényleg vártak.

Au Pair program – Nekem való lehetőség?

Ezzel a teszttel kipróbálhatod, hogy au pair program jó lehetőség - e számodra. Sok sikert!

Aupairfect - Au pair Conversation Meetup

 • Külföldi munka és nyelvtanulás
 • Más kultúrák megismerése
 • Új szemléletmód elsajátítása
 • Függetlenség és biztonság
 • Idegennyelv gyakorlás
 • Nemzetközi felsőfokú tanulmányok
 • Speciális diplomamentő program
 • A jövőd megalapozása
 • Külföldi szakmai gyakorlat

Ismerd meg Meetup csoportunkat!

Érdekel

Aupairfect Intercultural Au pair Program
Angol-Magyar nyelvű babysitter és au pair képzés

Kezdd felkészülten az au pair programot, vegyél részt kétnyelvű au pair tréningünkön!

A képzés főbb moduljai:

 • Angol - Magyar nyelvű állásinterjú tréning
 • Hogyan kezeld: Kulturális sokk, honvágy
 • Beilleszkedés egy idegen kultúrába
 • Kommunikáció a szülőkkel és a gyerekekkel
 • Gyermekgondozási ismeretek
 • Viselkedés menedzsment és fegyelmezés
 • Egészség és biztonság
Érdekel

Summer Au Pair Program

Tanulj nyelveket és keress zsebpénzt summer au pair programunkkal!

Válassz országot most!