For aupairs

Aupairfect blog

Ideiglenes Letelepedett Jogállás – Pre-Settled Státusz au paireknek

Mint azt már a bizonyára mindannyian tudjátok, 2020. december 31.-én Nagy Britannia hivatalosan is kilép az Európa Unióból. Sajnos az elmúlt hónapokban az angol törvényhozás nem tudta egyértelműen tisztázni az au pairek helyzetét, jogi státuszát, a hivatalos kiutazásuk és kint tartózkodásuk módját. Bizonyára ti is hallottatok már a Pre-Settled státuszról, ami sajnos nem a legtökéletesebb megoldás az au pairek számára, hiszen legtöbben 6, 9, illetve 12 hónapig szeretnétek a program keretei között Angliában tartózkodni.

Mi is a Pre-Settled státusz?

Az az európai uniós állampolgár, aki 2020. december 31.-előtt már az Egyesült Királyságban tartózkodik, de a kérelem benyújtásakor még nem rendelkezik 5 éves megszakítás nélküli tartózkodási idővel, Ideiglenesen letelepedett jogállást azaz Pre-Settled státuszt szerezhet. Ezt a jogállást MINDEN európai uniós állampolgár megkapja, aki megigényli a brit kormánytól, és megfelel a Pre-Settled státusz (Ideiglenesen letelepedett jogállás) feltételeinek.

Az Ideiglenesen letelepedett jogállást, 2021. június 31.-ig lehet igényelni az Egyesült Királyságban tartózkodó európai uniós állampolgároknak, akik rövid vagy középtávon tervezik életüket és munkájukat az országban. Habár a Pre-Settled státuszra a legtöbb au pairnek nem lesz szüksége a viszonylag rövid távú ott tartózkodás miatt, egyelőre sajnos nincs jobb lehetőség a kint tartózkodásotok legalizálására. Angliai au pair ügynökségeink tanácsára azt javasoljuk, hogy amennyiben az au pair programotok 2021. január 1. után is folytatódik, és a karácsonyi ünnepek után visszatértek Angliába a fogadó családotokhoz, biztonságotok és a zökkenőmentes au pair program érdekében az alábbi linken tájékozódjatok a Pre-Settled, vagyis Ideiglenesen letelepedett jogállás státuszról.

A Pre-Settled státusszal kapcsolatos teljeskörű információt a következő angol nyelvű weboldalon tudjátok elolvasni:

Pre settled status for EU citizens 

Amennyiben szeretnétek pontosabban tájékozódni, de az angol nyelvtudásotok még nem elég jó, ezen a weboldalon magyarul is megtaláltok minden információt:

Pre-Settled status for EU citizens_HU

Az alábbi mobil applikáción keresztül tudjátok szkennelni a dokumentumaidat, itt tudjátok azonosítani magatokat, valamint itt tudtok jelentkezni a Pre-Settled státuszra is.

Az applikáció neve: EU Exit: ID document check

Ezt az applikációt iPhone-nal az Apple App Store-ból, Androidos telefonnal pedig a Play Store-ból tudjátok letölteni.

Az alábbi YouTube videó részletesen bemutatja, hogyan kell használni a mobil applikációt:

How to apply for the Pre Settled status

 

Kapcsolat

NAGYON JÓ ÉRZÉS VOLT TALÁLKOZNI A CSALÁDDAL A REPÜLŐTÉREN!
MÁR AZ ELSŐ PILLANATBAN ÚGY ÉREZTEM, HAZAJÖTTEM!


 

JELENTKEZZ MOST, UTAZZ HAMAROSAN...