For aupairs

Aupairfect blog

Au pair program az Egyesült Királyságban 2021.01.01. után

A 2021. január 1. hatályba lépő, az Egyesült Királyság és az EU közötti kapcsolatokat szabályozó új megállapodás nem rendelkezik arról a lehetőségről, hogy a fiatalok au pair program céljából az Egyesült Királyságba mehessenek - akár az EU-ból, akár nem EU-n kívülről. Néhány kivételtől eltekintve, például az ír au pairek esetében, az EU-ból és az EU-n kívülről érkező au paireket ugyanolyan feltételekkel kezelik. Azok az EU-s au pairek, akik december 31.-e előtt kezdték meg au pair-tartózkodásukat az Egyesült Királyságban a Pre-Settlend státusz megszerzésével június 30-ig folytathatják a programot anélkül, hogy vonatkoznának rájuk az új korlátozások. Pre settled státusz

Szabályozás EU-s országból érkező au pairek, akik a programot 2020. december 31. előtt kezdték

Azoknak az EU-s au pairek, akik az au pair programot 2020. december 31. előtt kezdték az Egyesült Királyságban, lehetőségük van meghosszabbítani tartózkodásukat 2021. június 30. utánra is, amely az átmeneti időszak részeként automatikusan megengedett, az EU letelepedési rendszerének alkalmazásával (EU Settlement Scheme). Az ilyen, meghosszabbított tartózkodás iránti kérelmeket legkésőbb 2021. június 30. előtt kell benyújtani, és az ügyintézés ingyenes.

Kérdések és válaszok a Brexit utáni Egyesült Királyságban történő au pairkedésről

Beléphetek az Egyesült Királyságba turistaként, hogy au pair lehessek?

Röviden: nem. 2021-től NEM jogszerű, hogy az uniós állampolgárok a turista/látogatói belépést arra használják, hogy au pairekké váljanak az Egyesült Királyságban. Közvetlenül Kevin Fostert, a “Jövőbeli határok és bevándorlás miniszterét” (Minister for Future Borders and Immigration) idézve 2021. január 7.-i levél: „2021.01.01. követően az Egysült Királyságba látogatók, nem vállalhatnak au pair munkát, és bevándorlás ellenes kényszerintézkedésekkel szembesülhetnek, ha ez mégis megteszik" Ez azt jelenti, hogy az au air munka egyenlőre illegális, és büntethető az Egyesült Királyságban.

Milyen úti okmányokra lesz szükségem 2021. január 1. után az Egyesült Királyságba való belépéshez?

2021. október 1-ig az EGT-országok állampolgárai továbbra is érvényes nemzeti személyi igazolvány bemutatásával és további vízum nélkül léphetnek be az Egyesült Királyságba. 2021. október 1. után útlevél szükséges az Egyesült Királyságba történő utazáshoz. Az EGT-országokból származó nemzeti személyi igazolványok nem lesznek érvényesek a határátlépéshez. Rövid tartózkodások és turista látogatások esetén nem lesz szükség vízumra de útlevélre igen. 2021.01.01.-től turistaként vagy látogatóként 6 hónapig lehet majd az Egyesült Királyságban tartózkodni

Létezik az au pairek számára speciális vízum az Egyesült Királyságban?

Au pairek számára jelenleg nem létezik vízum, ami az au pair programot legalizálná. Az elmúlt évek megfeszített munkája, számtalan benyújtott petíció ellenére, a brit au pair ügynökségek nem tudtak eredményt elérni a kormánynál, hogy az au pair programot megmentsék. A küzdelem még nem zárult le, a tárgyalások folyamatosan zajlanak, de, hogy mikor és milyen eredménnyel zárulnak, most még senki nem tudja.

Jelenleg EU-s au pair vagyok az Egyesült Királyságban. Hogyan változik a helyzetem 2021-től?

Folytathatod au pair programot 2021. június 30-ig. Jelenlegi Egyesült Királyságbeli tartózkodásod jogosulttá tesz a Pre-Settled státusz igénylésére. Ez megadja a jogot arra, hogy további 5 évig az Egyesült Királyságban maradj, és lehetővé teszi számodra, hogy az Egyesült Királyságban dolgozz vagy tanulhass alapvetően ugyanazokkal a jogokkal, mint amelyek a Brexit előtt rendelkezésre álltak. A státuszra való jelentkezés ingyenes, és online kitölthető. Nagyon ajánlatos, hogy az Egyesült Királyságban jelenleg kint lévő összes EU-s au pair éljen ezzel a lehetőséggel. Hivatalos útmutatás a jelentkezés folyamatáról itt érhető el. A státusz kérvény benyújtásának határideje 2021. június 30.

Milyen rendelkezések vonatkoznak az EU-s au pairek egészségügyi ellátásra az Egyesült Királyságban 2021. január 1. után?

Az érintett kormányok még mindig nem válaszoltak egyértelműen erre a kérdésre. Úgy tűnik, hogy az EU-s állampolgárok számára, akik 2020. december 31. előtt már az Egyesült Királyságban tartózkodtak, új EHIC-kártyát állítanak ki, amely a továbbiakban érvényes lesz. Bárki számára, aki 2021. január 1. után kezd bármilyen kint tartózkodást, erősen ajánlott önállóan gondoskodni egy orvosi fedezetet tartalmazó utazási biztosításról.

Van bármilyen új szabályozás, amely az au pairek munkaóráira és zsebpénzére vonatkozik?

Az EU és az Egyesült Királyság közötti új kapcsolat, amelyet a Brexit-egyezmény valósított meg, nincs hatással a már folyamatban lévő, megkezdett au pair program feltételekre. A munkaidő, a fizetés és a közös életmód eddig megállapított feltételei továbbra is érvényben maradnak.

Kapcsolat

NAGYON JÓ ÉRZÉS VOLT TALÁLKOZNI A CSALÁDDAL A REPÜLŐTÉREN!
MÁR AZ ELSŐ PILLANATBAN ÚGY ÉREZTEM, HAZAJÖTTEM!


 

JELENTKEZZ MOST, UTAZZ HAMAROSAN...