For aupairs

Aupairfect blog

Milyen a tökéletes Dear Family levél?

Munkám során nagyon sok Dear Family levéllel találkoztam már, és sajnos a legtöbb, sablonos, az internetről letöltött példamondatokat ismételgeti, valamint teljesen nélkülözi a személyes mondanivalót. Azzal nem valószínű, hogy meggyőzzünk a leendő vendéglátó és munkaadó családunkat, hogy vegyenek fel minket, mert ez életük legjobb döntése leszünk, csak azért mert mi nagyon szeretnénk külföldön dolgozni és nyelvet tanulni. Ez leendő au pairként nagyon fontos szempont, de tényleg a mi nyelvtanulási ambícióin érdeklik legjobban a családot?

Tény: Minél több információt adunk magunkról a bemutatkozó levélben, annál könnyebben dönthetik el a vendéglátó családok, hogy szeretnének –e velünk dolgozni, és annál nagyobb az esélye annak, hogy a megfelelő, au pair kerül be a családjukba, ami természetesen mindkét fél érdeke. Leendő, au pairként képesnek kell lenünk arra, hogy beleképzeljük magunkat a család helyzetébe, akik egy távoli országból érkező idegent készülnek az otthonukba fogadni a gyerekeik mellé. Ha neked vendéglátó családként két jelentkező közül kellene választani, akik közül az egyik, néhány sablonos mondattal elintézi a bemutatkozást, a másik pedig részletesen írna magáról, a motivációjáról, au pairként fontos tapasztalatairól, - melyiket választanád?

Mit írjunk, és mit ne írjunk a Dear Family levélbe!

dearfamilyletter.jpg
Vállald fel a céljaidat és a személyiségedet!
Az au pairré válást alapvetően a külföldi utazás és nyelvtanulás, új lehetőségek keresése, nemzetközi kapcsolatok megszerzésének a vágya határozza meg.
Az, hogy az au paireknek nem szükséges kötelező speciális képzésben részt venniük, nem kell különleges képességekkel vagy végzettséggel rendelkezniük, még vonzóbbá teszi ezt a lehetőséget. Így már “csak” arra van szükség, hogy szeressük a gyerekeket, és alkalmazkodjunk a fogadó család szokásaihoz és legalább alapszinten beszéljük a fogadó ország nyelvét! Ezért, tapasztalatom szerint, a legtöbb au pair jelölt más sem ismételget a bemutatkozó levelében, mint, hogy mennyire szereti a számára vadidegen gyerekeket, és mást sem szeretne csinálni egész nap, mint nyelvet tanulni és a kultúrával ismerkedni!
Ugye érezzük, hogy ez nem csak unalmas, hanem már egy kicsit bugyuta is!
Mikor egy motivációs levelet, ebben az esetben egy Dear Family levelet összeállítunk, a legfontosabb, amire figyelnünk kell, hogy megfelelő egyensúlyt tartsunk a saját céljaink hangsúlyozása és az elvárásoknak való megfelelés között. El kell mondanunk magunkról, hogy mi a célunk az au pair élettel, mint mondjuk a továbbtanulás előkészítése, vagy jobb, jövedelmezőbb állások megszerzése. A nyelvtudás és a külföldi munkatapasztalat kapcsán, nemzetközi kapcsolatok építése, melyeket a későbbi karrierünk során szeretnénk felhasználni. Egy öntudatos, önálló, magabiztos au pair jelölt sokkal szimpatikusabb, és valószínűleg jobban kiemelkedik a sablonos au pair jelentkezők tömegéből. Fontos hangsúlyoznunk, hogy megbízhatóak és rátermettek vagyunk, akire nyugodtan rá lehet bízni egy vagy több kisgyermeket, akiket nem felejtünk az iskolában, vagy nem engedjük őket késő éjszakáig TV-t nézni.
Az au pair programnak nem a rabszolga tartás a célja, ez egy olyan „win-win sitautaion”, ahol mindkét félnek elégedettnek kell lennie!

Ne könyörögj!
Soha, semmilyen körülmények között nem szabad könyörögni, egy állásért! Ha valaki, már végső elkeseredésében választja az au pair programot az nem valami jó kezdet. Még akkor is, ha nehéz helyzetben vagyunk, és már hosszú ideje nem találunk állást, ezt ne éreztessük, senkivel, főleg ne a leendő munkaadónkkal!

toomuch.png

Ami sok az sok!
Kerüljük a túlzó frázisokat, a bemutatkozó levelükben. Természetes, hogy meg kell győznünk, a leendő fogadó családot arról, hogy velünk biztosan nem csinálnak rossz vásárt, de a túlzó, realitásokat nélkülöző megfogalmazással csak ártunk magunknak.
Az „én imádom a gyerekeket, minden vágyam az, hogy au pairként az ön gyermekeit gondozzam, nekem a háztartási munka és a gyermeknevelés a hobbim” mondatokkal, nem jutunk előrébb. Sokan talán azért is esnek túlzásokba, mert nincsenek tisztában, bizonyos angol, vagy más idegen nyelvű szavak használatával, és nem tudják, hogy ezeket, hogy és milyen szövegösszefüggésben kell használni. A másik gond, pedig az lehet, hogy a kevés szókincs miatt, csak a love és like szavak fordulnak elő érzelmeink jellemzésére. Amennyiben nyelvi nehézségek vannak, legjobb, ha segítséget kérünk a levél megfogalmazásában.

Használd a saját nyelvtudásodat!
Más dolog segítséget kérni valakitől, hogy ellenőrizze az angol nyelvű jelentkezési anyagainkat, a helyesírási és fogalmazási hibák miatt, és megint más valaki mással megíratni az anyagot! Amennyiben olyan szavakat, kifejezéseket használunk, amit élő szóban, vagy a Skypos interjúban nem tudnánk megismételni, vagy adott esetben nem értenénk meg az az interjú során gyorsan kiderül. Ne akarjuk becsapni magunkat és főleg ne okozzunk csalódást a fogadó családnak, A nyelvtudással kapcsolatosan mindig nagyon őszintének kell lenni, mert ez a tudás illetve nem tudás könnyen tetten érhető.

Kapcsolat

NAGYON JÓ ÉRZÉS VOLT TALÁLKOZNI A CSALÁDDAL A REPÜLŐTÉREN!
MÁR AZ ELSŐ PILLANATBAN ÚGY ÉREZTEM, HAZAJÖTTEM!


 

JELENTKEZZ MOST, UTAZZ HAMAROSAN...