For aupairs

Aupairfect blog

(Au) Perfect au pair tulajdonságok!

A jó au pair – család viszony úgy alakul ki, ha mindkét fél enged egy kicsit az elvárásaiból a másikkal szemben, viszont emeli az elvárásait magával szemben! Az alábbi tulajdonságok nagyon hasznosak lesznek, ha au pairként egy külföldi család tagjaként szeretnél élni! Fogadd el a gyerekeket!

Talán az egyik legnagyobb közhely, de a legnagyobb igazság is az au pair munkával kapcsolatosan, hogy habár nincs szükség arra, hogy odáig legyél a gyerekekért, arra mindenképpen szükség van, hogy szívesen foglalkozz velük. Au pairként, főleg ha kisgyermekes családnál élsz, az időd nagy részét, sokszor az egész napodat velük töltöd majd. Ha az idegeidre megy a gyereksírás, vagy már a hangjuktól is falra mászol, az au pair program valószínűleg nem neked való. Érdeklődésed a gyerekek iránt, tovább kell, hogy tartson a Skype-os interjúnál, mert ha megérkezésed után már nem foglalkozol a gyerekekkel a szülők úgy érzik majd, becsaptad őket, ami nem igazán jó kezdet egy új családban.

Türelem!

Bárki, aki azt gondolja, hogy gyerekekkel foglalkozni könnyű, biztosan soha nem csinált még ilyet, sőt megkockáztatom gyereket sem látott közelről. Tapasztalt pedagógusként is tudom, hogy nagyon komoly türelemre, elszántságra és alázatra van szükség ahhoz, hogy kisgyerekekkel foglalkozzunk. Hidd el még a legcukibb gyerek is tud olyat művelni, hogy égnek álljon a hajad. Amikor láthatóan minden ok nélkül bömbölnek, ragacsos kézzel összefogdosnak mindent, szétdobálják a játékokat, vagy közelharcot kell vívni velük a házi feladat elkészítésekor – hát ez mind nagy türelmet kíván. Minden au pairnek fel kell készülni arra, hogy bár a legtöbb nap nagyon jól telik majd, lesznek nagyon nehéz pillanatok. A türelem nagyon jövedelmező tulajdonság ilyenkor, és amikor átölelnek téged, és elmondják, mennyire szeretnek, - az mindent megér!

Rugalmasság!

Fontos, hogy legyenek előre kőbe vésett alapszabályok, amelyek mind a családot, mind pedig az au pairt védik a program során. Az előre egyeztetett, és mindkét fél részéről elfogadott munkabeosztás is ilyen. Fontos, hogy mindenki betartsa a megállapodás rá eső részét, ám időnként a legjobban kidolgozott tervek is megdőlnek, csupán azért mert emberek vagyunk! Néha változik a napi program, egy iskolai rendezvény miatt, vagy, mert a szülők késnek! Előfordul, hogy beteg lesz a gyerek, vagy csak egyszerűen minden összejön. Ilyen esetekben, kell a rugalmasság és igyekezni kell megoldani a felmerülő problémákat. Ezt a szülők is méltányolni fogják és ez segíti a beilleszkedést is.
Amennyiben ezek az alkalmak általánossá válnak, az már egy teljesen más jellegű probléma. Ilyenkor fontos először a családdal beszélni majd az ügynökségtől segítséget, vagy tanácsot kérni.

Beilleszkedési készség!

A legtöbb család valóban szeretné, ha része lennél az életüknek, és az au pair program idejére, mint egy nagyobb testvér a család részévé válnál. Ezért, hogy jobban megismerd őket, fogadd el a meghívásukat, csatlakozz a programjaikhoz és tölts velük és a gyerekekkel minél több időt. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindig velük, vagy rajtuk kell lógnod, hiszen természetes, hogy a saját életedet szeretnéd élni, és magaddal, vagy a barátaiddal is szeretnél fogalakozni. Családonként is változó szokásokkal találkozhatsz. Ismerek olyan családot, ahol mindenhová hívják, vagy viszik magukkal az au pairt, együtt járnak vacsorázni, kirándulni, színházba, moziba. Vannak au pairek akik sokkal önállóbb életet élnek, és csak néha- néha szerveznek közös programokat. A legjobb párosítás persze az, ha mindkét fél törődik a másikkal. Dolgoztam olyan családdal, ahol a vendéglátó anyuka minden szerdán borozós beszélgetős estét tartott az au pairrel, hogy segítsen a beilleszkedésben és a nyelvgyakorlásban.

Kezdeményező készség!

Természetes, hogy a kezdeti időszakban sok segítséget és iránymutatást kérsz és kapsz is majd a családtól, de egy idő után (inkább előbb, mint utóbb) önállóan is meg kell találnod a feladatokat, anélkül, hogy mindenre megkérjenek. Ha a gyerekek unatkoznak, az au pairnek kell programot szervezni, vagy játszani velük, ha szétszórják a kekszet a szobájukban, az au pairnek kell kiporszívózni. Ha a gyerekeknek házi feladatot kell készíteniük, az au pair dolga, hogy segítsen, vagy hogy ellenőrizze, időben elkészültek-e. Munkaidődben mindig készen kell állnod, hogy segíts, és elvégezd a feladatodat, és magadtól is észre kell venned ha szükség van  a segítségedre!

Érett, felelősségteljes gondolkodás

Ez a tulajdonság az egyik fő ok arra, hogy az au pair program alsó korhatára 18 év! Ne feledd, habár te nem egy házvezető, vagy hivatásos nevelőnő leszel, a családok nem egy újabb gyereket keresnek, akiről gondoskodniuk kell! Ők egy érett gondolkodású, megbízható fiatal felnőttet keresnek, aki segít nekik és megkönnyíti a mindennapjaikat. Akkor leszel igazán sikeres au pair, ha képes leszel felelősséget vállalni a munkádért és a rád bízott gyerekekért. Amennyiben problémád adódik, ne várd azt, hogy ezt a család oldja meg helyetted. Szükség esetén biztosan segítenek, majd neked, de a megoldást neked kell megtalálnod!

Az au pair progamban minden lehetőséged meglesz arra, hogy megismerd saját képességeidet és a legtöbbet hozd ki magadból. A fogadó család számít majd a munkádra és arra, hogy minden esetben felelősségteljesen viselkedsz. Használd ki ez a fantasztikus lehetőséget, az Auparfect au pair ügynökség mindenben a segtségedre lesz.

Kapcsolat

NAGYON JÓ ÉRZÉS VOLT TALÁLKOZNI A CSALÁDDAL A REPÜLŐTÉREN!
MÁR AZ ELSŐ PILLANATBAN ÚGY ÉREZTEM, HAZAJÖTTEM!


 

JELENTKEZZ MOST, UTAZZ HAMAROSAN...