Au pair blog

Érdekes és hasznos - Nagy Britanniában I.

Érdekes és hasznos - Nagy Britanniában I.

Elektromos áram
A Magyarországról vitt elektromos eszközökhöz adapter szükséges, amit az angol 3-as állású konnektorba lehet becsatlakoztatni. Ezt jobb, ha mindeni visz magával először, bár annak, aki életvitel szerűen él kinn, érdemes egy magyar elosztót átalakítani úgy, hogy lecseréli rajta magyar szabvány szerinti csatlakozót az angol megfelelőjére.

Világítás
A villanykapcsolók fordítva működnek, mint Magyarországon. Az angolok be- illetve kikapcsolják a világítást. Ennek megfelelően az alsó állás a bekapcsolt, a felső állás a kikapcsolt állapot A fürdőszobákban nincs villanykapcsoló a falon és nincsenek konnektorok sem. Ez biztonsági előírás, nem nagyon kell értelmet keresni benne. Amikor viszont belépünk egy „vizes” helyiségbe, villanykapcsoló helyett egy plafonról lelógó zsinórt keressünk, amit ha meghúzunk: Lőn világosság.

Idő
Angliában a greenwich-i idő (Greenwich Mean Time azaz, GMT) a mérvadó ezért ott mindig egy órával korábban van, mint Magyarországon. Miután a tavaszi és őszi óra átállítás az Angoloknál is megtörténik, nincs különösebb változás az idő számításában.

Közlekedés
Az Angolok úthálózata nagyon jó és nincs autópálya díj, ezért minden útra ingyen fel lehet hajtani. A közlekedésben baloldali "Keep left" szabály érvényes. A vezetést a baloldalon nem nehéz megszokni, bár az elején nagyon kell figyelni az irányokra. Ez egyébként a gyalogos közlekedésnél is igaz, nem hiába írják ki Londonban a járdák szélére, hogy LOOK RIGHT!

A mi fejünkbe már az óvodában azt vésték be: mielőtt lelépsz a járdáról az úttestre, automatikusan balra nézzél először. Angliában, mielőtt lelépsz az úttestre, jobbra nézz először. Ugyanez autónál: ha kanyarodunk, elsősorban jobbra kell nézni, mert arról jönnek a hozzánk közelebb eső autók.

 

Az iskolák környezetében vezető útszakaszokon, olyan elektromos táblák vannak elhelyezve, melyek csak meghatározott időben – iskolakezdés előtt és iskolaidő vége után – világítanak, és csak ezekben az időpontokban korlátozzák a járművek sebességét.

A busz és vonathálózat jó, bár a kis települések között nem egyszerű tömegközlekedéssel közlekedni. Különböző típusú jegyek között lehet választani, a városok zónákra vannak osztva, és ennek megfelelően kell jegyet vásárolni.

Ellentétben az autós forgalommal a metróban a gyalogos forgalom szigorúan jobbra tart. Így – míg itthon erre sokszor nincs lehetőség – simán előretörhetsz a mozgólépcsőn is a “gyorssávon”.

Park nd Ride
A nagyobb városok külvárosaiban nagy parkolók vannak, melyeket olyan autósok használnak, akiknek a belvárosban van a munkahelyük. Ezekben a parkolókban a parkolójegy villamos, metró, vagy buszjegyként is használható, így mentesítve a belvárost a nagy járműforgalomtól.

Angol Mértékegységek
1 inch = 2,5 cm
1 foot = 12 in. = 30 cm
1 yard = 3 ft. = 0,914 m
1 mile = 1760 yd. = 1,609 km
1 ounce = 28 g
1 pint = 0,6 liter
1 gallon = 4,6 liter

A sört pintben mérik, így ne korsóval vagy pohárral kérj, hanem pintet, vagy fél pintet! Egy pint egyébként kicsit több mint fél liter, de a finom söreikből biztosan el fog fogyni! Ja, és az ezerféle csapolt cidert se hagyd ki!

Rendőrség, mentő, tűzoltóság
Hívd a 999, Emergency vonalat (24 óra non-stop)

Au Pair program – Nekem való lehetőség?

Ezzel a teszttel kipróbálhatod, hogy au pair program jó lehetőség - e számodra. Sok sikert!

Aupairfect - Au pair Conversation Meetup

 • Külföldi munka és nyelvtanulás
 • Más kultúrák megismerése
 • Új szemléletmód elsajátítása
 • Függetlenség és biztonság
 • Idegennyelv gyakorlás
 • Nemzetközi felsőfokú tanulmányok
 • Speciális diplomamentő program
 • A jövőd megalapozása
 • Külföldi szakmai gyakorlat

Ismerd meg Meetup csoportunkat!

Érdekel

Aupairfect Intercultural Au pair Program
Angol-Magyar nyelvű babysitter és au pair képzés

Kezdd felkészülten az au pair programot, vegyél részt kétnyelvű au pair tréningünkön!

A képzés főbb moduljai:

 • Angol - Magyar nyelvű állásinterjú tréning
 • Hogyan kezeld: Kulturális sokk, honvágy
 • Beilleszkedés egy idegen kultúrába
 • Kommunikáció a szülőkkel és a gyerekekkel
 • Gyermekgondozási ismeretek
 • Viselkedés menedzsment és fegyelmezés
 • Egészség és biztonság
Érdekel

Summer Au Pair Program

Tanulj nyelveket és keress zsebpénzt summer au pair programunkkal!

Válassz országot most!