For aupairs For aupairs

Aupairfect blog

Érdekes és hasznos Nagy Britanniában II.

Bankszámla, Bankkártya
Az elmúlt években, leginkább a pénzmosás elleni törvény betartása és a pénzmosás visszaszorítása miatt nem egyszerű Angliában bankszámlát nyitni. Nem az a lényeg ugyanis, hogy NI számod, (biztosítási szám), vagy munkahelyed legyen, hanem az, hogy legyen olyan rezsi számlád, ami a nevedre szól. Amennyiben tudsz bankszámlát nyitni, ellentétben a magyar gyakorlattal ez nem kerül pénzedbe, illetve nincs díja a bankkártya kiadásának és használatának sem. Ezért például teljesen mindegy, milyen automatából veszel fel pénzt, az díjtalan lesz.

Bankkártyával minden üzletben lehet fizetni, és az itthoni gyakorlattal ellentétben nem veszi el a pénztáros a kártyát. A kártyát a vevő helyezi be a vásárlók számára telepített terminálba, majd adja meg a kódot és engedélyezi a fizetést ami sokkal korrektebb és egyben biztonságosabb módszer mint a hazai.

Cash back
Az üzletekben, ha kártyával fizetsz, megkérdezik, hogy szeretnél-e cash back-et. Ez azt jelenti, hogy ha akarsz, gyakorlatilag vehetsz fel készpénzt. Ennek összege maximum 50 font lehet. Ez a lehetőség jó neked is, mert nem kell máshová menned készpénzt felvenni, és jó az üzletnek is, mert kevesebbet kell neki fizetnie készpénzszállításra, mivel így csökkenti az üzletben lévő készpénz mennyiségét. Te a bankszámla-kimutatásodon úgy fogod látni, mintha a felvett összeggel többért vásároltál volna. Ez a fajta készpénzfelvétel is ingyenes.

Időjárás
Angliában az évszakok megegyeznek Magyarországéval, viszont szinte állandó szeles időre és bő csapadékra lehet számítani egész évben. Az ősz általában esős, hamarabb beáll a hűvös idő, a tavasz főleg a délen nagyon szép, sokszor meleg és napsütéses is. A nyári átlaghőmérséklet viszont lényegen alacsonyabb az általunk megszokottnál, az esték és az éjszakák pedig kivétel nélkül hűvösek. Az utóbbi években a hideg kemény telek sem ritkák, sok hóval, amivel az angolok nem mindig tudnak megküzdeni. A jég olvasztásához használt sókészletük sokszor már novemberben elfogy, és nagyon vicces, amikor a téli használatra egyáltalán nem alkalmas gumicsizmában csúszkálnak a jégen.

Öltözködés
Az elég hirtelen változó idő és a hideg szél miatt ajánlatos rétegesen öltözni. Az öltözködési kultúra teljesen változó. A londoni trend mindig egyedülálló, ezért ott bármit felvehetsz, semmi nem meglepő. Nekem leginkább ahhoz volt nehéz hozzászokni, hogy hideg időben, kabátban, sapkában és mezítláb, gumi flip-flopban láttam hölgyeket sétálni. Őrület!

Ablakok
Az ablakok a nálunk megszokottól eltérően kifelé nyílnak. Erre leginkább a betörők ellen van szükség, így sokkal nehezebb ugyanis betörni egy ablakot vagy ajtót, másrészt pedig a biztosító is csak akkor fizet, ha az ablakok kifelé nyílnak. Ez a szokás, egy speciális vállakozói üzletágat indított el Angliában, mégpedig az ablaktisztításét. Én majdnem elájultam, mikor először megláttam az ablaktisztító kisiparost az első emeleti lakásom ablakában! smile

Vízhasználat
Általánosan elmondható, hogy a fürdőszobai mosdókban nincs keverőcsap, hanem külön hideg és külön melegvizes csapok vannak elhelyezve. Ez azt jelenti, hogy az egyikből tűzforró, a másikból jéghideg víz folyik. Maximum összelögybölni lehet a kettőt a mosdókagylóban, de rendesen használni nem.

Üzemanyag töltő állomások
Angliában a szolgáltató ipar színvonala talán az egyik legmagasabb egész Európában. Ezért talán meglepő lehet, hogy amikor beállunk egy benzinkúthoz, senki nem fog a kocsinkhoz ugrani, hogy megtankoljon nekünk, vagy, hogy lemossa a szélvédőnket. Sőt még ki is írják, hogy Self-service only! Szóval oldd meg magadnak a tankolást.

Kapcsolat

NAGYON JÓ ÉRZÉS VOLT TALÁLKOZNI A CSALÁDDAL A REPÜLŐTÉREN!
MÁR AZ ELSŐ PILLANATBAN ÚGY ÉREZTEM, HAZAJÖTTEM!


 

A TE AU PAIR PROGRAMOD ITT KEZDŐDIK...