For aupairs

Aupairfect blog

A legelső félév mélypontja, merj váltani!

Az ősz közepe az első félév mélypontja is egyben. Nemcsak azért, mert hidegre fordul az idő és sötétek az esték. Lassan elkezdődik a számonkérések, zh-k időszaka, közeleg a vizsgaidőszak is, és már látod azt is, ha nem jó helyet választottál a felvételidkor. Egy évvel ezelőtt még megszokott középiskolád padjában arról álmodoztál, csak az érettségi sikerüljön, és bejuthass AZ egyetemre, vagy főiskolára. Most itt vagy, és félidőbe érkezett az első féléved. Ideje gondolkodnod azon, hogy jól választottál-e.

A felsőoktatás egy fontos, de minden tekintetben átmeneti állapot az életedben. Szerencsés esetben azért választottál egy meghatározott irányt, egy intézményt vagy bizonyos kiegészítő kurzusokat, mert úgy gondoltad, hogy ezek segítenek szakmai céljaid megvalósításában. De számoltál-e azzal, hogy a választással egyben közösséget is választottál? Egy bizonyos téma iránt érdeklődők csoportjába kerültél, akik sok szempontból hasonlóak egymáshoz. Ha a te érdeklődésed jelentős mértékben eltér, nehéz lehet megtalálni a közös pontot az évfolyamtársakkal.

A kezdő hallgatók panaszai
Elsőéves egyetemisták és főiskolások gyakori panasza, hogy a védett középiskolai évek osztályelsői hirtelen egy arctalan tömeg sokadik tagjává váltak. Elvesztették korábbi teljesítményük által biztosított pozíciójukat. Már nem magától értetődő a siker sem.
Ráadásul ez a tapasztalat gyakorlati problémákkal is párosul az első félév során. Akiknek például el kellett költöznie a szülői házból, meg kellett tanulni a mindennapi életvezetés apró trükkjeit: beosztani a rendelkezésre álló időt, pénzt. Megszervezni, hogy minden esetben legyen tiszta ruha, meleg étel. Ráadásul olyan új tevékenységekben is el kell mélyülni, mint az önálló anyaggyűjtés, részvétel a tankör munkájában vagy prezentációk készítésében, házi dolgozat összeállításában. A kihívás még nagyobb, ha elsőként merészkedik valaki a családból a felsőoktatás bármely területére. Hiányoznak a minták, a család támogató ötletei. De azoknak sem volt könnyű, ahol mindenki diplomás a családban. Itt az elvárások lehetnek nyomasztóak - foglalja össze a tapasztalatokat Kiss István, tanácsadó szakpszichológus.

Időben válts!
Az első félév tapasztalatai alapján tudod majd megfogalmazni magadnak, hogyan tudsz megbirkózni a diákélet nehézségeivel. Az első és legfontosabb feladatod: tájékozódj időben, és tervezd meg a folytatást. Már az első néhány hónap személyes tapasztalatai alapján képet kaphatsz akadémiai teherbíró képességedről. A felsőbbéves hallgatók információit is figyelembe véve érdemes megtervezned a második félév terhelését. Azt, hogy hány vizsgaköteles kurzust érdemes választanod, milyen programokra tervezhetsz rá más, megjelenéssel kapcsolt egyetemi kurzusokat.
Tapasztalataid alapján talán már fel tudod mérni, mennyi időbe telik egy-egy anyag összeállítása, egy házi dolgozat megírása. A követelményeket mérlegelve meg tudod határozni, mennyit vállalhatsz be ilyen kurzusokból. Az időgazdálkodás alapszabálya: inkább kicsit több időt szánni a számonkérésekre való felkészülésre, mint túl optimistán szűkre szabni a keretet. Igaz ugyan, hogy az érdemi munkát a rendelkezésre álló idő húsz százaléka alatt el lehet végezni, de nem szerencsés, ha a leadási határnap előtti utolsó éjszakában csúcsosodik ki a munka java. A mértéktelen kávé és teafogyasztás nem pótolja az ismeretek érlelését segítő időt. A félévi vizsgákra készüléssel kapcsolatban nézd át rovatunk tanulási tanácsait is!

Tervezd meg a folytatást már most
Az első félév tapasztalatai arra is rámutatnak, jól választottál-e, amikor megjelölted a felvételi lapodon azt a szakot és intézményt, ahol most tanulsz. Ha rosszul érzed magad a bőrödben, akkor a szakváltás vagy egyetemváltás előtt érdemes végiggondolnod, mi minden történt az életedben. Vége lett például egy fontos kapcsolatnak az életedben? Volt valaki a családodban, aki miatt nagyon aggódtál, és emiatt nem tudtál koncentrálni a munkára?
Fontos hogy tisztázd, mik a hosszú távú céljaid. Megéri-e számodra a jelenlegi képzés erőfeszítése, hosszú távú karrierterveidbe pontosan illeszkednek-e tanulmányaid. Ha már az első félév végén úgy érzed, unalmas amivel foglalkozol, kényszerválasztás alapján jutottál be valahova, vagy jobb ötlet híján választottál képzést, most még megfontolhatod a váltást. Ha nem találsz a következő félév kínálatában sem olyan elemeket, amik felcsigázzák érdeklődésed, február 15-ig van lehetőséged a korrekcióra, egy új felvételi jelentkezésre.

Vágj bele az Au pair Programba!
Ha úgy érzed szeretnél kicsit kiszabadulni az itthoni hétköznapokból, kipróbálnád milyen külföldön élni, tapasztalatot szeretnél szerezni, zsebpénzt keresni és közben anyanyelvi környezetben nyelvet tanulni, jelentkezz Au pair Programunkba!

 

 

Kapcsolat

NAGYON JÓ ÉRZÉS VOLT TALÁLKOZNI A CSALÁDDAL A REPÜLŐTÉREN!
MÁR AZ ELSŐ PILLANATBAN ÚGY ÉREZTEM, HAZAJÖTTEM!


 

JELENTKEZZ MOST, UTAZZ HAMAROSAN...