For aupairs

Aupairfect blog

Mit kell tudnod Franciaországról au pairként

Partnerügynökségünk tanácsai a francia au pair programot választóknak.

 

Franciaország sokak álma, és az au pair programnál nincs jobb lehetőség arra, hogy megismerhess minket, a kultúránkat és a nyelvünket. Franciaként Észak-Franciaországban, Bretagne nyugati részén, Finistere megyében nőttem fel, és meg vagyok győződve arról, jó döntést hozol, ha Franciaországban szeretnél au pairkedni. Összegyűjtöttem néhány közhelyet, amelyeket félre kell tenni, ha Franciaországról van szó, és néhány hasznos tippet melyek segítenek neked abban, hogy élvezd a franciaországi au pair programodat, akár summer au pair programra, akár pedig hosszú távra választasz minket.

A francia nyelv

A francia egy gyönyörű nyelv, és az anyanyelviek büszkék is rá. Au pairkedni Franciaországban nagyszerű lehetőség, hogy fejleszd a nyelvtudásodat, és éppen ezért au pairként kötelező is beiratkozni egy legalább 3 hónapos nyelvi kurzusra. Az előítéletek ellenére mi beszélünk angolul, habár értékeljük, ha a külföldiek megpróbálnak legalább egy pár francia szót elsajátítani, ezért mindenképpen ajánlom, hogy legalább az alapokat sajátítsd el, mielőtt az országba utazol. Például “Bonjour” (“Hello), “Bonsoir” (Jó estét) “Merci” (Köszönöm), “Au revoir” (“Viszlát”), “Pardon” (“Bocsánat”), mind olyan szabak, melyek a mindennapok során segítenek majd beilleszkedni, és a helyiek boldogan hallják majd, ahogy próbálkozol.

Utazás

Au pairként sok szabadidőd lesz majd, és ez lehetőséget ad arra, hogy az országon belül, vagy akár Európa közeli részén utazz. Nagyon sok lehetőség elérhető erre, de a vasúti közlekedés a legnépszerűbb. A francia vasúttársaság neve az SNCF. Vonatozni nem a legolcsóbb, így választhatod a buszod közlekedést is. A buszos cégek, mint pl. a Flixbus rengetek európai várost kiszolgálnak. Ha utazás közben másokat is szeretnél megismerni, akkor javaslom az autó megosztást (carpool), melyre Franciaországban a legnépszerűbb platform a Blablacar.

Franciaország sokkal többet kínál a számodra, mint csupán Párizs. A főváros meglátogatása természetesen kihagyhatatlan, de sok más város is régió is akad, melyeket érdemes megnézni. Elmehetsz pl. Auvergne-be, ahol vulkánokat csodálhatsz meg, vagy pl. a Loire Völgyébe, hogy meglátogasd az összes gyönyörű kastélyt.

Puszi az arcra

A franciáknak vagy egy megszokott módszerük arra, hogy üdvözöljék a barátokat: az arc mindkét oldalát megpuszilják. Egyszerűnek tűnik, azonban valójában még a franciáknak sem az. A puszik száma a régióktól függ. A legtöbb esetben két puszi elegendő, de a dél-nyugaton például három a szokás, Nantes régiójában pedig leginkább négy. Ha egy francia barátoddal találkozol, először kérdezd meg, hogy mennyi puszit szoktak adni, így nem lesz belőle félreértés. 

A tiltakozás kultúrája

Biztosan hallottál a sok francia tüntetésről és a sárga mellényes mozgalomról. A tüntetés a francia kultúra eszköze arra, hogy a kormány tudtára adja, ha nem ért egyet valamivel. A legtöbb esetben a tiltakozások fennakadást okoznak a tömegközlekedésben, igaz ez főleg Párizsra. Szóval abban az esetben, ha Franciaországban vagy bármilyen tüntetések idején, és menned kell valahova, jobb, ha többször ellenőrzöd a tömegközlekedési információkat. Ezen kívül nincs semmi, ami miatt aggódnod kellene, hiszen a tüntetések a legtöbb esetben biztonságosak. Ha viszont mégis elszabadulnak az indulatok, akkor csak maradj távol a tiltakozások központjaitól, és nem lesz semmi bajod.

Speciális étrend folytatása

Egy ideje az emberek mindenütt egyre inkább figyelnek az étrendjükre, és egyre népszerűbb a vegetarianizmus vagy a vegán életmód. Sajnos Franciaország kissé lemaradt ilyen téren, így ha étterembe mész, ne lepődj meg, ha nem találsz az étrendednek megfelelő fogásokat. Mielőtt étterembe mész, mindenképp ellenőrizd le a menüt az interneten, amennyiben ez lehetséges, de akár megpróbálhatsz vegán vagy vegetáriánus barátokat is szerezni, hogy együtt fedezhessetek fel megfelelő éttermeket.

 

Ezen kívül érdemes még tudnod abban az esetben, ha organikus ételt eszel, hogy Franciaországban ezek általában drágábban, mint a nem organikus változatok. Ennek ellenére minden szupermarketben találsz egy „organikus polcot”, illetve vannak ilyen profilú bolthálózatok, mint pl. a Biocoop, melyeket mindenhol megtalálsz.

 

Tartsd észben ezeket a tippeket, és a franciaországi au pair programod egy életre szóló élmény lesz!

 

Kapcsolat

NAGYON JÓ ÉRZÉS VOLT TALÁLKOZNI A CSALÁDDAL A REPÜLŐTÉREN!
MÁR AZ ELSŐ PILLANATBAN ÚGY ÉREZTEM, HAZAJÖTTEM!


 

JELENTKEZZ MOST, UTAZZ HAMAROSAN...